Terapiatakuu etenee suurissa kaupungeissa

24.8.2021
Helsinki, Turku ja Tampere aikovat toteuttaa Terapiatakuun. Kaupunkien Terapiatakuu-malleissa on jonkin verran eroja.

Terapiatakuu on myötätuulessa Suomen suurissa kaupungeissa.

Helsingin valtuusto hyväksyi aloitteen Terapiatakuusta toukokuussa. 

Heinäkuussa julkaistussa Turun pormestariohjelmassa linjataan, että “Toteutamme Terapiatakuun Turussa”. Elokuussa esitellyssä Tampereen pormestariohjelmassa puolestaan todetaan, että “Terapiatakuusta tulee luoda Tampereen malli”.

Terapiatakuusta on tehty valtuustoaloite viime kaudella myös Vantaalla ja Oulussa.

Helsingin Terapiatakuu on kunnianhimoinen

Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa esitetään lakimuutosta, joka takaa kaikille nopean pääsyn hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen.

Kansalaisaloitteen mukaan oireen mukaisen hoidon tulee alkaa kuukauden sisällä avun hakemisesta.

Helsingin Terapiatakuu on kunnianhimoisempi. Sen mukaan perustason mielenterveyspalveluihin pääsyssä saisi kestää korkeintaan kaksi viikkoa kiireettömissä tapauksissa.

Valtuusto päätti keväällä, että Helsingissä laaditaan seuraavaksi suunnitelma Terapiatakuun toteuttamiseksi. Tavoitteena on, että se on käytössä vuonna 2022. 

Helsingistä tulisi silloin ensimmäinen kaupunki, joka ottaa Terapiatakuun käyttöön.

“Terapiatakuulla varmistamme, että jokainen pääsee keskusteluapuun ja terapiaan riittävän nopeasti. Mielenterveyspalvelut vaativat vahvistamista myös jatkossa”, Helsingin Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen sanoi tiedotteessa.

Tampereen Terapiatakuu keskittyy nuoriin

Tampereen pormestariohjelman mukaan kaupunki tarvitsee erityispanostuksia mielenterveys- ja päihdetyöhön. 

“Mielenterveyspalveluiden saatavuus ja toimet mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi on turvattava. Matalan kynnyksen palveluilla ja nopealla hoitoon pääsyllä vähennetään samalla erikoissairaanhoidon käyttöä”, ohjelmassa kirjoitetaan.

Tampere aikoo vastata tähän omalla Terapiatakuu-mallillaan.

Ohjelman mukaan mallin tavoitteena on varmistaa erityisesti nuorten hoitoon pääsy nopeasti, kun mielenterveysongelmia ilmenee.

Kansalaisaloitteessa ei ole sen sijaan määritelty, että Terapiatakuu koskisi vain tiettyä ikäryhmää, vaan se on tarkoitettu kaikille.

Tampereella selvitetään kuitenkin mahdollisuudet lyhytterapiapalveluiden lisäämiseksi myös aikuisten mielenterveyspalveluissa.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) haluaa parantaa varhaista tukea.

“Yksittäisenä asiana voisi poimia mielenterveyden. Meillä on paljon hoitovelkaa ja erityisesti nuorten paha olo on huolenaihe”, hän sanoi Tamperelainen-lehden haastattelussa

Turussa toteutetaan Terapiatakuu

Turun pormestariohjelman mukaan kaupungissa toteutetaan uusi kärkihanke, jonka alla tehdään mielenterveyden tukemisen toimenpideohjelma.

“Toteutamme terapiatakuun Turussa”, ohjelmassa kirjoitetaan.

Tampereen tapaan myös Turun päättäjät ovat huolissaan nuorista.

“Pormestariohjelmassa linjattua terapiatakuuta on tärkeää päästä toteuttamaan viipymättä, jotta pystymme torjumaan erityisesti nuorten lisääntyneitä mielenterveysongelmia”, sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestari Elina Rantanen (vihr.) sanoi tiedotteessa.

Vihreiden pormestariohjelmaa koskevan ryhmäpuheen perusteella Turun Terapiatakuu on linjassa kansalaisaloitteen tavoitteiden kanssa.

Lue lisää Terapiatakuusta

Terapiatakuu

Terapiatakuun kustannusvaikutukset

Terapiatakuun toteutussuunnitelma