Analyysi: Psykoterapiakoulutuksen maksuttomuutta voidaan edistää jo keväällä

21.1.2021
Psykoterapiakoulutus maksuttomaksi -kansalaisaloite sai eilen täyteen tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Maksuttomuutta voisi edistää jo keväällä hallituksen puolivälitarkastelun ja kehysriihen yhteydessä.

Kansalaisaloite psykoterapiakoulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi etenee eduskuntaan. Aloitteen läpimeno sai eilen kansanedustajilta hyvän vastaanoton.

“Hienoa! Eduskunta pääsee käsittelemään tärkeää kansalaisaloitetta maksuttomasta psykoterapiakoulutuksesta. Ei ole tätä päivää, että mielenterveyden kannalta näin keskeinen osaaminen on kalliin koulutuksen takana”, kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.) kirjoitti Twitterissä.

Aloitteen läpimenosta iloittiin myös muissa hallituspuolueissa. 

“Psykoterapian saatavuudessa on vakavia puutteita, vaikka psykososiaaliset ongelmat ja mielenterveyden häiriöt ovat merkittävä kansanterveyskysymys”, kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr.) twiittasi.

“Terapiaa pitäisi saada nopeammin, kattavammin ja edullisemmin koko maassa. Yksi tärkeä siirto on kehittää terapiakoulutusta. Kuinka paljon säästäisimmekään rahaa ja vähentäisimme kärsimystä, jos apua saisi matalalla kynnyksellä?”, kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) kirjoitti.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) toivoitti “asian ytimeen osuvan aloitteen tervetulleeksi eduskuntaan.” Hän kirjoitti, että Terapiatakuun toteuttamiseksi tarvitaan ammattitaitoisia psykoterapeutteja.

“Tasa-arvo psykoterapiakoulutukseen pääsyssä, ensisijaisesti ammatillisen kyvykkyyden mukaan, taloudellisesta asemasta riippumatta on turvattava”, Sarkomaa twiittasi.

Ministeriö selvittää asiaa

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt viime vuoden lopulla esiselvityksen psykoterapeuttien koulutuksen kustannuksista. 

Ministeriössä on nyt kerätty lähinnä taustatietoa ja käyty hallinnon sisäistä keskustelua. Tämän jälkeen ministeriössä siirrytään varsinaiseen selvitysvaiheeseen.

Viime vuonna kysymykseen koulutuksen maksuttomuudesta on vastannut myös perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) 

”Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamisen ja kehittämisen yhteydessä on tarkoitus tarkastella myös mahdollisuuksia tukea psykoterapiakoulutuksen toteutumista Suomessa”, Kiuru vastasi Sari Essayhin (kd.) kirjalliseen kysymykseen psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuudesta.

Aloitetta voidaan edistää jo keväällä

“Aloitteen vaatiman muutoksen vuosittaiset kustannukset eivät ole valtavat, joten asiaa voisi edistää jo Marinin hallituksen puolivälitarkastelun ja kehysriihen yhteydessä keväällä. Tarvittavat varat tulisi silloin mahduttaa valtiontalouden menokehyksiin”, Mielenterveyspoolin hankepäällikkö Turkka Sinisalo sanoo.

Panostukset koulutukseen näkyvät vasta muutaman vuoden päästä vaikuttavien psykososiaalisten hoitomuotojen saatavuuden paranemisena.

“Siksi päätöksiä tulisi saada aikaan nyt pikaisesti. On erittäin tärkeää, että eri toimenpiteiden avulla voidaan laajasti vastata kasvavaan mielenterveystuen tarpeeseen”, Sinisalo toteaa.

Toiveena aloitteen nopea käsittely

“Olisi toivottavaa, että kansalaisaloitteita päästäisiin aina käsittelemään ripeästi kannatusilmoitusten tarkistamisen ja eduskunnalle luovutuksen jälkeen.”

Maksuton psykoterapiakoulutus -aloitteen tapauksessa ajankohta on lähempänä loppukevättä.

“Pitkät odotusajat eivät palvele kansalaisaloitetta vaikuttamisen tapana, vaikka onkin ymmärrettävää, että käsiteltävät asiat halutaan sitoa käynnissä oleviin merkittäviin uudistushankkeisiin.”

Esimerkiksi Terapiatakuu-kansalaisaloitteen käsittelemisen jatkamista sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on avoimen kuulemisen jälkeen odotettu kohta vuoden ajan.

Lue lisää

Kansalaisaloite psykoterapiakoulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi

Maksuttoman psykoterapeuttikoulutuksen toteuttamissuunnitelma