Aloitepohja
Monilla kunnallisilla päätöksillä on mielenterveysvaikutuksia. Kuntalaisten mielenterveyteen vaikuttavat muutkin kuin sosiaali- ja terveystoimialan päätökset.
Esimerkiksi turvallinen lapsuus, mielenterveystaitojen opetus ja työelämäosallisuus sekä väkivallan, köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisy ovat tutkitusti tehokkaita keinoja mielenterveyden edistämiseksi.
Mielenterveyttä ja hyvinvointia edistämällä voidaan vähentää mielenterveyden ongelmien sosiaalisia, inhimillisiä ja taloudellisia kustannuksia myös kunnallisella tasolla.
Mielenterveysvaikutuksia on esimerkiksi päivähoito- ja kouluympäristöillä, nuorisotyöllä, kaavoituksella, virkistysmahdollisuuksilla, kuntalaisten toimeentulolla, työmahdollisuuksilla, osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksilla sekä luonnonympäristöillä, melutasolla ja harrastusmahdollisuuksilla.
Palveluiden tarjoamisessa ja mielenterveysvaikutusten arvioinnissa on kiinnitettävä erityishuomiota elämän taitekohtiin (perheen muodostaminen, vanhemmaksi tulo, päivähoidon aloitus, koulun aloitus ja päättäminen, asevelvollisuus, työelämään siirtyminen, työttömyys ja menetykset) ja riskiryhmiin (oppimisvaikeudet, lastensuojelun tarve, päihde- ja huumeongelmat, naisiin kohdistuva väkivalta) sekä ihmisiin, jotka kärsivät moninaisista ongelmista.
Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme, että kaupunki arvioi seuraavan strategian ja talousarvion laatimisen yhteydessä esitysten hyvinvointi- ja mielenterveysvaikutuksia ja kirjaa arvion liitteeksi hyväksyttäviin asiakirjoihin. Arviointiprosessin osaksi otetaan kokemusasiantuntijoiden ja alan asiantuntijoiden kuuleminen.
Tutustu Mielenterveyspoolin valtuustoaloitteisiin
Valtuustoaloite järjestölähtöisen toiminnan tukemisesta
Aloitteessa esitetään järjestölähtöisen toiminnan tukemista rahoituskanavia ja yhteistoimintamalleja voimistamalla.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite itsemurhien ehkäisykeskuksen perustamisesta
Aloitteessa esitetään itsemurhien ehkäisykeskuksen perustamista kuntaan.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite vanhempien psyykkisestä tuesta
Aloitteessa esitetään, että kunta tarjoaa jokaiselle sitä tarvitsevalle vanhemmalle neuvolapsykologikäynnin.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite mielenterveysosaamisen vahvistamisesta
Aloitteessa esitetään mielenterveysosaamisen vahvistamista kunnan hoitotyössä, kasvatuksessa ja koulutuksessa.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite koulupsykologien mitoituksesta oppilaitoksiin
Aloitteessa esitetään, että kunnassa luodaan mielen hyvinvoinnin vahvistamisen käytännöt ja tätä tukeva koulupsykologien mitoitus.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite matalan kynnyksen mielenterveysavun lisäämiseksi
Aloitteessa esitetään kynnyksettömän pääsyn kokeilemista mielenterveyspalveluissa.