Krista Kiuru esitteli ratkaisuja mielenterveyspalvelujen kriisiin

8.3.2023
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitti porrastettua hoitomallia ja psykoterapeuttikoulutusta ratkaisuina mielenterveyspalvelujen kriisiin.

“Suomessa on mielenterveyspalvelujen kriisi ja sen ratkaisu edellyttää kansallisia, yhtenäisiä toimia ja riittäviä resursseja”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tänään 8.3. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Krista Kiuru puhuu tiedotustilaisuudessa mielenterveyspalveluista
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitteli ratkaisuja mielenterveyspalvelujen kriisiin tänään 8.3. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ministerin kokoaman työryhmän ratkaisujen joukossa ovat muun muassa porrastettu mielenterveyden hoitomalli ja sitä vastaava porrastettu koulutus.

“Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että luodaan pysyvä rakenne kansalliselle yhteistyölle ja koordinaatiolle sekä aikuisille, lapsille että nuorille”, hän totesi.

Porrastettu hoitomalli nopeuttaa hoitoa

Kiurun esittelemässä mallissa niin kutsuttu “nollataso” on järjestöjen tarjoama arjen tuki ja omahoito. Ensimmäinen porras on ohjattu omahoito ja etänettiterapiat, toinen näyttöön perustuvat lyhytmenetelmät.

Kolmannella portaalla ovat lyhytpsykoterapiat ja neljännellä pitkät psykoterapiat.

”Perustason mielenterveyspalvelut ovat kokonaisuus. Siksi tarvitsemme porrastetun mallin, jotta hoitoon pääsee nopeasti”, Terapiat etulinjaan -hankkeen johtaja Samuli Saarni sanoi tiedotustilaisuudessa. Saarni oli mukana Kiurun työryhmässä.

”Terapiat etulinjaan on näyttänyt, että malli todellakin toimii”, hän kertoi.

Psykoterapeuttikoulutuksesta kaksiportainen

Kiuru esitteli tilaisuudessa myös kaksiportaisen psykoterapeuttikoulutuksen, joka vapauttasi “resursseja heti kentälle auttamaan”.

“Ensimmäinen taso valmistaa psykososiaalisiin menetelmiin ja toinen taso vastaa nykyistä psykoterapeuttikoulutusta. Psykoterapeuttikoulutuksen pitää olla myös maksutonta”, hän sanoi.

Ministeri sanoi olevansa valmis viemään palvelujen ja psykoterapeuttikoulutuksen kokonaisuutta eteenpäin vielä tällä vaalikaudella.

Maksuton psykoterapeuttikoulutus on ollut jo pitkään Mielenterveyspoolin tavoitteena.

Käytännön ratkaisujen tueksi tarvitaan myös laki Terapiatakuusta

”Kansalaiset ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että yhdenvertainen oikeus hoitoon ei ole toteutunut”, MIELI ry:n johtava asiantuntija Kristian Wahlbeck sanoi tilaisuudessa.

Mielenterveyspooli on esittänyt lainsäädännön tasolla ratkaisuksi Terapiatakuuta. Kiurun ratkaisut eivät sisällä Terapiatakuu-lakialoitetta, vaan keskittyvät ainakin toistaiseksi käytännön ratkaisuihin terveyspalveluissa.

”Ensi hallituskaudella voimme vahvistaa myös säädöstasolla, että Terapiatakuu toteutuu”, Wahlbeck sanoi.