Terapiatakuu keräsi 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan

21.7.2019
Kansalaisaloite ylitti 50 000 kannatusilmoituksen rajan perjantaina 20.7.2019. Lakimuutoksen myötä mielenterveyshoitoon pääsisi viimeistään kuukauden sisällä.

Terapiatakuu-kansalaisaloite on kerännyt vaaditut 50 000 allekirjoitusta myöhään perjantai-iltana. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Terapiatakuun tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa pääsyä mielenterveysapuun.

Kansalaisaloitteen takana on Mielenterveyspoolin kolmekymmentä mielenterveysjärjestöä.

Viime viikkoina pinnalla ollut julkinen keskustelu opiskelijoiden mielenterveydestä toi Terapiatakuulle upean loppukirin, sillä aloite keräsi reilussa viikossa 10 000 allekirjoitusta.

Terapiatakuulla halutaan puuttua siihen, että vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa, vaikka puolet suomalaisista kärsii mielenterveyden ongelmista jossain kohtaa elämäänsä.

Uudella mielenterveyslakiin kirjattavalla pykälällä pyritään parantamaan mielenterveyshoidon saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta niin, että kaikki mielenterveyden häiriöstä kärsivät saisivat apua ja tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lakimuutoksen myötä mielenterveysavun piiriin pääsisi jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Hoitoa saisi perusterveydenhoidossa todetun tarpeen perusteella, eli hoitoon pääsy ei enää vaatisi erikoislääkärin diagnoosia.