SuomiAreenassa puhutaan mielenterveydestä

19.6.2024
Tervetuloa kuuntelemaan keskusteluja mielenterveydestä Poriin Suomi-Areenaan! Moni Mielenterveyspoolin jäsenjärjestö osallistuu Suomi-Areenan keskustelutilaisuuksiin niin järjestäjän kuin keskustelijan rooleissa 25. kesäkuuta lähtien.
Yleisöä SuomiAreenassa kuuntelemassa kiinnostuneena ja hymyilevinä.
Mielenterveysaiheet vaihtelevat sote-järjestöjen tulevaisuudesta rasismiin ja kokonaisvaltaiseen ihmisyyteen.

Suomi-Areenan keskustelut mielenterveydestä

Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? -keskustelutilaisuus
Tiistai 25.6. klo 10.00–10.45
MTV-lava, Kauppatori

Järjestäjät: Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä, Suomen Psykologiliitto, Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistys ja MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Kuinka mielenterveyden järkkyminen voi johtaa siihen, että itsetuhoisuus tuntuu nuoresta tarpeelliselta ratkaisuyritykseltä? Millaiset tekijät suojaavat tai haavoittavat?

Keskustelijoina PsT, psykoterapeutti, ammatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Vera Gergov, Suomen Psykologiliitto ry, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, Perussuomalaiset, kansanedustaja, eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän puheenjohtaja, psykoterapeutti Ville Merinen, SDP, seksologi, varapuheenjohtaja, nuorisopsykiatrian professori, osastonylilääkäri Anu Raevuori, Suomen Nuorisopsykiatrinen yhdistys ry sekä kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa, MIELI Suomen mielenterveys ry. Keskustelun juontaa somevaikuttaja Joonas Pesonen.

Onko mielenterveys jatkossa jokaisen omalla vastuulla? -keskustelutilaisuus
Tiistai 25.6. klo 12.00–12.45
MTV-lava, Kauppatori
Järjestäjä: MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mielenterveysongelmien yleistyminen kaikissa ikäluokissa uhkaa niin hyvinvointia kuin taloutta. Suuri osa mielenterveyttä vahvistavasta työstä ja kynnyksettömästä auttamisesta tehdään tällä hetkellä järjestöissä. Nyt sote-järjestöjen toimintaa supistetaan rajusti. Miten vastuu mielenterveydestä tulevaisuudessa jakautuu, mikä on yhteiskunnan, mikä yksilön itsensä rooli?

Keskustelemassa toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, MIELI ry, toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma, Hyvinvointiala HALI ry, toimittaja ja some-vaikuttaja Laura Haimila, kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi, Sosiaali- ja terveysministeriö, puheenjohtaja ja kansanedustaja Sofia Virta, Vihreät.

Elämänlotto – pelataanko se jo ennen syntymää?
Tiistai 25.06.2024 klo 12:00–12:45
Kauppakeskus Puuvillan lava, Siltapuistokatu 10—12

Järjestäjät: Turun yliopisto, INVEST-tutkimuskeskus ja lippulaiva, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Miten elämäämme määrittää perhe, johon synnyimme? Tutkimukset kertovat, että kotoa saadut lähtökohdat vaikuttavat siihen, mitä opiskelemme, mikä on asemamme työmarkkinoilla, miten todennäköisesti perustamme perheen ja miten hyvin voimme. Tutkimuksen lippulaiva INVESTissä on selvitetty, mitkä tekijät vaikuttavat elämänkulkuumme ja valintoihimme, ja miten voimme yhteiskuntana lisätä mahdollisuuksien tasa-arvoa. Lavalla tutkijamme avaavat tuloksia kolmen esimerkkihahmon kautta.

Erilainen mingle
Tiistai 25.6. klo 13–15
Keski-Porin kirkko

Kokemuspaneeli, tilaisuuden juontaa Eija Vilpas, Lukudraama työttömyydestä, esittelijänä Marjaana Maijala. Loppusanat arkkipiispa Tapio Luoma ja musiikista vastaa punkbändi Komplikaatio. Tarjolla keittolounas.

Rasismi rikkoo nuoren mielen
Tiistai 25.6. klo 15.00–15.45
MTV-lava, Kauppatori

Järjestäjä: Nuorten mielenterveysseura Yeesi

Rasismilla on mittavia vaikutuksia mielenterveyteen. Keskustelumme tarjoaa kuulijoille tärkeää tietoa siitä, miten rasismi ilmenee nuorten arjessa, vaikuttaa heidän mieleensä ja identiteettiinsä, ja kuinka edistää rasismia kokevien nuorten mielenterveyttä. Yeesin arvojen mukaisesti pyrimme yhdessä etsimään ratkaisuja yhdenvertaisemman tulevaisuuden puolesta ja käsittelemään mielenterveyttä positiivisena asiana, johon voimme vaikuttaa yksilön, yhteisön, yhteiskunnan ja kulttuurin tasolla.

Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys?
Tiistai 25.06.2024 klo 17:00–17:45
Eetunaukion lava, Itäpuisto 4

Järjestäjät: Suomen Olympiakomitea, MIELI Suomen Mielenterveys, Kulttuurihyvinvointipooli

Kulttuuri, liikunta ja sosiaalisuus ovat kuuluneet ihmiskuntaan jo aikojen alusta. Olemmeko nyt hautaamassa kokonaisvaltaisen ihmisyyden? Keskustelussa etsitään ratkaisuja hyvään elämään ja demokratian vahvistamiseen.

Keskustelemassa toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, MIELI Suomen Mielenterveys ry, apulaisprofessori, tietokirjailija ja hyvinvoinnin psykologian dosentti Frank Martela, Aalto-yliopisto, pääsihteeri Rosa Meriläinen, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, Suomen Olympiakomitea.

Lavakeskustelun jälkeen siirrytään puheista tekoihin ja lähdetään hyvinvointikävelylle toimittaja Jussi Paasin johdolla. Liity joukkoon!

Ihmisyyden iltarasti -kävelykierros

tiistai 25.06.2024
klo 17:45–18:15

Järjestäjät: Suomen Olympiakomitea, MIELI Suomen Mielenterveys , Kulttuurihyvinvointipooli

Antaudu paikallisoppaan vietäväksi ja liity vapaamuotoiseen keskusteluun! Kävelemme toimittaja Jussi Paasin johdolla läpi Porin merkittävimmät kulttuuri- ja liikuntakohteet.

Ihmisyyden iltarasti -kierros starttaa klo 17.45 Eetunaukion lavalta ja huipentuu Porin Ässien ensi kevään mestaruusjuhlapaikalle noin klo 18.15. Kävelykierros on jatkoa klo 17 Eetunaukion lavalla alkavalle Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys? -keskustelulle.

Rasismi, mielenterveys ja yhteinen vastuu: onnellisen maan synkkä puoli
Tiistai 25.6. klo 18.00–18.45
Vaakunan lava, Gallen-Kallelankatu 7

Järjestäjä: Suomen Pakolaisapu
Suomi on maailman onnellisin maa, mutta myös yksi Euroopan rasistisimmista maista. Suomen pakolaisapu ry:n ja Mieli ry:n luotsaama keskustelu nostaa esiin rasistisen syrjinnän inhimillisen hinnan ja herättelee pohtimaan, mitä rasismin mielenterveysvaikutukset maksavat suomalaiselle yhteiskunnalle ja sitä kokeville yksilöille.

Puhumassa mm. MIELI ry:n hyvinvointi- ja monikulttuurisen toiminnan suunnittelija Melis Ari-Gürhanli.