Pääministeri Orpo lupasi viedä terapiatakuun maaliin tällä hallituskaudella

21.11.2023
Petteri Orpon mukaan lasten ja nuorten terapiatakuun valmistelu on aloitettu ja se tulee voimaan vuoden 2025 alusta.

Pääministeri Orpon hallitus vastasi tänään tiistaina 21.11.2023 eduskunnassa opposition tekemään välikysymykseen, joka käsitteli nuorten tulevaisuutta.

Orpo nosti täysistunnon avanneessa puheenvuorossaan esiin sen, että osalla nuorista pahoinvointi ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet.

Pääministeri Petteri Orpoi seisoo eduskunnan istunosalin puhujapöntössä.

Hänen mukaansa sen äärelle on pysähdyttävä, jotta mielenterveysongelmat eivät määrittäisi koko loppuelämän kulkua.

”Tällä kaudella viemme terapiatakuun maaliin. Lain valmistelu on aloitettu ja se tulee voimaan vuoden 2025 alusta. Tämä ei tietenkään ratkaise kaikkia ongelmia, mutta päätös on valtavan tärkeä”, Orpo sanoi.

Hallituspuolueiden edustajista myös Henrik Wickström (r) ja Päivi Räsänen (kd) painottivat ryhmäpuheenvuoroissaan sitä, että hallitus aikoo toteuttaa lasten ja nuorten terapiatakuun, joka on kirjattu hallitusohjelmaan.

Lasten ja nuorten terapiatakuu on parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa. Mielenterveyspooli otti hiljattain kantaa lasten ja nuorten terapiatakuun toimeenpanoon.

Oppositio haastoi hallituksen esitystä terapiatakuusta

Nasima Razmyarin (sd) mukaan hallitus vaikeuttaa pääsyä mielenterveyspalveluihin.

“Hallitus kuittaa tietenkin tämänkin kritiikin lupaamalla lapsille ja nuorille terapiatakuun. Tätä esitystä ei ole kuitenkaan annettu eduskunnan käsiteltäväksi, ja palveluiden vahvistamiseen ensi vuodelle suunniteltu kuuden miljoonan satsaus on pyyhitty pois hallituksen budjettiesityksestä”, Razmyar sanoi.

Ville Merinen (sd) sanoi, että hän odottaa kauhulla, mikä on mielenterveyden lasku, kun esimerkiksi sosiaaliturvaa leikataan.

“Eikä nuorten terapiatakuu ratkaise ongelmaa, kun samalla lisätään mielenterveyttä heikentäviä tekijöitä ja hyvinvointialueille suunnitellaan miljardisäästöjä”, Merinen sanoi.

Olga Oinas-Panuma (kesk) puhui ryhmäpuheenvuorossaan siitä, että mielenterveysongelmat maksavat Suomelle 11 miljardia euroa vuodessa,

“Sillä saisi melko monta terapiakäyntiä lähipalveluna”, hän sanoi.

Lasten ja nuorten terapiatakuu tulee ulottaa kaikille alle 29-vuotiaille