Matalan kynnyksen mielenterveysavun puute on edelleen ongelma ympäri Suomea. Mielenterveyden häiriöt ovat kuitenkin yleisin syy sairauspäivärahan saamiselle. Kela maksoi vuonna 2019 sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriöiden perusteella 5,2 miljoonasta päivästä, mikä on yli kolmannes kaikista sairauspäivärahapäivistä.
Mielenterveysongelmat ovat myös yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy. Mielenterveysongelmien hoito ja ennaltaehkäisy on siis sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevää.
Hoitoon hakeutumisen voivat estää epätietoisuus oikeasta hoitopaikasta, pelko stigmasta ja avun saamisen hitaus. Akuuteista mielenterveysongelmista kärsivän potilaan täytyy usein ensin odottaa ajan saamista terveyskeskukseen. Tämän jälkeen täytyy odottaa ajan saamista erikoislääkärille.
Psyykkisten ongelmien keskellä pitkä odotus ja toimipisteestä toiseen kulkeminen voi tuntua ylivoimaiselta haasteelta. Joskus apu tulee lopulta liian myöhään.
Kynnyksetön hoitoonpääsy on potilaalle yksinkertaista ja helpottaa hoitoon hakeutumista ennen kuin tilanne vakavoituu. Esimerkiksi Vantaalla on HYKS-Psykiatrian kanssa yhteinen mielenterveyspalvelupiste, jonne kuka tahansa voi ilman ajanvarausta hakeutua matalalla kynnyksellä. Pisteelle voi myös varata ajan netistä.
Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme kynnyksettömän pääsyn kokeilemista mielenterveyspalveluissa esimerkiksi tiettyinä asiointiajankohtina.
Tutustu Mielenterveyspoolin valtuustoaloitteisiin
Valtuustoaloite järjestölähtöisen toiminnan tukemisesta
Aloitteessa esitetään järjestölähtöisen toiminnan tukemista rahoituskanavia ja yhteistoimintamalleja voimistamalla.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite mielenterveysvaikutusten arvioinnista
Aloitteessa esitetään, että kunta arvioi strategian ja talousarvion laatimisen yhteydessä esitysten mielenterveysvaikutuksia.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite vanhempien psyykkisestä tuesta
Aloitteessa esitetään, että kunta tarjoaa jokaiselle sitä tarvitsevalle vanhemmalle neuvolapsykologikäynnin.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite mielenterveysosaamisen vahvistamisesta
Aloitteessa esitetään mielenterveysosaamisen vahvistamista kunnan hoitotyössä, kasvatuksessa ja koulutuksessa.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite koulupsykologien mitoituksesta oppilaitoksiin
Aloitteessa esitetään, että kunnassa luodaan mielen hyvinvoinnin vahvistamisen käytännöt ja tätä tukeva koulupsykologien mitoitus.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite itsemurhien ehkäisykeskuksen perustamisesta
Aloitteessa esitetään itsemurhien ehkäisykeskuksen perustamista kuntaan.