Aloitepohja
Suomessa toimii lukuisia valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia yhdistyksiä, jotka tarjoavat keskusteluapua ja tukea vaikeassa tilanteessa sekä täydentävät julkisen ja yksityisen sektorin palvelutarjontaa.
Yhdistysten toiminta kärsii kuitenkin taloudellisesta epävarmuudesta sekä resurssien vähyydestä. Lisäksi järjestöjen tekemä työ voisi olla vaikuttavampaa ja tuloksellisempaa, mikäli yhteistoimintamalleja kehitettäisiin paremmin kuntalaisten tarpeita vastaaviksi.
Esimerkiksi toimiva itsemurhien ehkäisyjärjestelmä ja kattava yhdistyslähtöinen toiminta, kuten mielenterveyden vertaistuen klubitalot, edistävät osallisuutta ja psyykkistä hyvinvointia. Tämän toiminnan jatkuvuus ja tavoittavuus on turvattava.
Lisäksi matalan kynnyksen keskustelu- ja kriisiapua on vahvistettava. Järjestöjen tarjoamasta tuesta ja palveluista on viestittävä aktiivisesti myös julkisten palveluiden yhteydessä, jotta ihmiset löytävät avun piiriin.
Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin, joilla turvataan järjestöjen matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaedellytykset niin rahoituksen kuin toiminnan tunnettuuden osalta.
Tutustu Mielenterveyspoolin valtuustoaloitteisiin
Valtuustoaloite itsemurhien ehkäisykeskuksen perustamisesta
Aloitteessa esitetään itsemurhien ehkäisykeskuksen perustamista kuntaan.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite mielenterveysvaikutusten arvioinnista
Aloitteessa esitetään, että kunta arvioi strategian ja talousarvion laatimisen yhteydessä esitysten mielenterveysvaikutuksia.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite vanhempien psyykkisestä tuesta
Aloitteessa esitetään, että kunta tarjoaa jokaiselle sitä tarvitsevalle vanhemmalle neuvolapsykologikäynnin.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite mielenterveysosaamisen vahvistamisesta
Aloitteessa esitetään mielenterveysosaamisen vahvistamista kunnan hoitotyössä, kasvatuksessa ja koulutuksessa.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite koulupsykologien mitoituksesta oppilaitoksiin
Aloitteessa esitetään, että kunnassa luodaan mielen hyvinvoinnin vahvistamisen käytännöt ja tätä tukeva koulupsykologien mitoitus.
Tutustu aloitteeseen
Valtuustoaloite matalan kynnyksen mielenterveysavun lisäämiseksi
Aloitteessa esitetään kynnyksettömän pääsyn kokeilemista mielenterveyspalveluissa.