Vaalit vaihtuvat, mutta Terapiatakuu pysyy.
MIELI ry:n tänään 14.12. järjestämässä päättäjäpaneelissa kuultiin tuttu lupaus: kansalaisaloitteen mukaisesta Terapiatakuusta halutaan tehdä totta.
Aloitteelle esitti tukensa kaikki kahdeksan paneeliin osallistunutta eduskuntapuolueen edustajaa. Paneeli oli osa MIELI ry:n Nuorten hyvinvointiohjelman julkistamista.
Kriisien hallinta vei aikaa
Myös viime eduskuntavaalien alla tehdystä kyselystä selvisi, että kahdeksan puoluetta kannatti Terapiatakuuta.
Laajasta tuesta huolimatta Terapiatakuuta ei ole vielä saatu lakiin kansalaisaloitteen mukaisella tavalla. Lähes neljässä vuodessa ehti toki tapahtua paljon.
Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota muuttivat politiikan prioriteetteja. Samalla ne hidastivat eduskunnan muuta lainsäädäntötyötä. Esimerkiksi hallituksen hoitotakuu-esityksen käsittely viivästyi viisi kertaa.
Tämä vaikutti myös Terapiatakuun käsittelyyn, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti sitoa sen osaksi hoitotakuun käsittelyä.
Päiväni murmelina
Kun hallituksen hoitotakuu-esitys saatiin viimein eduskunnan käsittelyyn, siitä olivat pudonneet pois Terapiatakuun keskeiset tavoitteet. Perusterveydenhuollon psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoidot eivät ole osa hoitotakuuta.
Saimme siis vesitetyn Terapiatakuun, vaikka meille luvattiin se kokonaisena.
Mielenterveyspooli oli tähän erittäin pettynyt, minkä vuoksi verkosto järjesti syyskuussa Jonota Terapiatakuun puolesta -mielenosoituksen.
Poliittisen paineen luominen jatkuu edelleen, sillä Terapiatakuu on myös tulevissa eduskuntavaaleissa yksi Mielenterveyspoolin tavoitteista.
Lunastaako seuraava hallitus lupauksensa?
Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa noin neljä kuukautta. Nyt puolueiden vaalilupausten arkku alkaa avautua.
Lunastaako seuraava hallitus vihdoin puolueiden usein toistaman lupauksen Terapiatakuun toteuttamisesta?
Kriisiajat ovat kuormittaneet ihmisten mielenterveyttä. Siksi Terapiatakuulle on vielä suurempi tarve kuin viime vaalien alla.