Mielenterveyspoolin aluevaalikampanja

Vastaan mielenterveydestä

Haluamme lisätä keskustelua mielenterveydestä aluevaaleissa.

Siksi pyydämme ehdokkaita vastaamaan kysymyksiin mielenterveydestä, koska valtuutetut vastaavat hyvinvointialueiden päätöksistä.

Kaikki politiikka vaikuttaa ihmisten mielen hyvinvointiin.

Ehdokas, näytä äänestäjille, että mielenterveyden vahvistaminen on sinulle tärkeä asia.

Vastaatko mielenterveydestä?

Tule mukaan Mielenterveyspoolin kampanjaan!

Aluevaalit ovat mielenterveysvaalit

Tulevat aluevaltuustot ovat avainasemassa siinä, että mielenterveyspalvelut saadaan kuntoon.

Aluevaltuustoissa päätetään niin matalan kynnyksen, perustason kuin erikoissairaanhoidon mielenterveyspalveluista.

Valtuustot päättävät myös mielenterveystoipujien asumispalveluista ja palveluketjuista sekä monista muista mielen hyvinvointiin vaikuttavista asioista.

Puolustatko mielenterveyttä, jos sinut valitaan aluevaltuutetuksi?

Tutustu kysymyksiimme alla ja osallistu kampanjaamme!

Aluevaalit 2022 mielenterveys

Kysymyksiä ehdokkaille

Aluevaalit 2022 mielenterveys - Mielenterveyspoolin “Vastaan mielenterveydestä” -kampanja

Pitääkö alueellasi toteuttaa Terapiatakuu?

Hyvinvointialueiden on taattava nopea pääsy psykoterapeuttiseen tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon.

Hoidon tarve pitää arvioida välittömästi apua haettaessa, ja oireen mukaisen psykoterapeuttisen tai muun psykososiaalisen hoidon täytyy alkaa kuukauden sisällä avun hakemisesta.

Varhainen ja oikea-aikainen apu ehkäisee tilanteiden vaikeutumista, vähentää inhimillistä kärsimystä ja pienentää erikoissairaanhoidon kuluja.

LATAA KYSYMYSKUVA

Aluevaalit 2022 mielenterveys - Mielenterveyspoolin “Vastaan mielenterveydestä” -kampanja

Pitääkö matalan kynnyksen mielenterveysapua lisätä alueellasi?

Hyvinvointialueilla on tarjottava matalan kynnyksen mielenterveysapua ilman lääkärin lähetettä.

Hoitoonpääsyn täytyy olla kynnyksetöntä ja yksinkertaista. Hoitoon on päästävä ennen kuin apua tarvitsevan tilanne pitkittyy ja vakavoituu, jolloin myös hoidon vaikuttavuus vähenee.

Hoitoonpääsyn takaamiseksi hyvinvointialueiden pitää perustaa matalan kynnyksen palvelupisteitä. Matalan kynnyksen hoitoa on tarjottava myös etäyhteydellä sekä puhelimitse.

LATAA KYSYMYSKUVA

Aluevaalit 2022 mielenterveys - Mielenterveyspoolin “Vastaan mielenterveydestä” -kampanjaQuestion and answer icon in comic style. Discussion speech bubble vector cartoon illustration pictogram. Question, answer business concept splash effect.

Miten turvaat järjestöjen työn jatkuvuuden alueellasi?

Järjestöjen matalan kynnyksen toiminta on kustannustehokas tapa lisätä ihmisten osallisuutta, hyvinvointia, mielenterveyttä ja toimintakykyä.

Kolmas sektori täydentää julkista terveydenhuoltoa ja tarjoaa apua elämän kriisitilanteissa, kannattelee toipujia ja edistää vertaisten kohtaamista.

Järjestöjen tarjoamien matalan kynnyksen palveluiden jatkuminen hyvinvointialueilla on varmistettava ja niille on taattava riittävä rahoitus myös tulevaisuudessa hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyönä.

LATAA KYSYMYSKUVA

Mielenterveyspoolin aluevaalikampanja

Osallistu kampanjaan: ohjeet ja materiaalit

Kampanjaan osallistuminen on todella helppoa!

Vastaa yllä oleviin kysymyksiin mielenterveydestä sosiaalisen median kanavissasi. Voit vastata kaikkiin kysymyksiin tai vaikka vain yhteen.

Meiltä saat valmiit kuvapohjat, joita saat käyttää omissa kanavissasi. Voit kuvata vastauksistasi lyhyen videon, vastata tekstillä tai vaikka emojilla.

Haluamme kuulla ajatuksiasi, joten tägää julkaisuihin @mielenterveyspooli ja käytä hashtagia #VastaanMielenterveydestä.

Me jaamme mielellämme vastauksesi omissa kanavissamme!

LATAA KAIKKI KUVAT

Mielenterveys aluevaalit 2022

Mielenterveys ja aluevaalit

Mielenterveyspoolin aluevaalitavoitteet

1. Vahvistetaan perustason mielenterveyspalveluita Terapiatakuulla Varhainen ja oikea-aikainen apu ehkäisee tilanteiden vaikeutumista ja vähentää erikoissairaanhoidon kuluja.  Perustason mielenterveyspalveluita on vahvistettava ottamalla Terapiatakuu käyttöön kaikilla hyvinvointialueilla. Perusterveydenhuollossa täytyy olla saatavilla laatuvaatimukset täyttävät ja palveluvalikoimaneuvoston suositusten mukaiset mielenterveyspalvelut. Hyvinvointialueiden tulee taata nopea...

Lue lisää

Mielenterveys puolueiden aluevaaliohjelmissa

Tammikuussa pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Aluevaalit on jo julistettu mielenterveysvaaleiksi. Väitteelle on katetta ainakin puolueiden vaaliohjelmien perusteella. Lähes kaikkien puolueiden ohjelmat ovat mielenterveyden näkökulmasta monipuolisemmat ja laajemmat kuin kevään kuntavaaleissa.  Tähän toki vaikuttaa se, että tulevat...

Lue lisää

Aluevaalit: Pitää olla huolissaan – nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja Mielenterveyspoolin pamfletti nuorten mielenterveyden ja mielenterveyspalveluiden tilasta. Pitääkö olla huolissaan? Vuodesta toiseen olemme kuulleet hälyttäviä viestejä siitä, miten nuorten mielenterveys ja jaksaminen ovat koetuksella. Miltei joka neljäs nuori oireilee psyykkisesti, ja mielenterveyden häiriöt ovat yhä...

Lue lisää

Seuraa somessa!