Millainen on työpaikkasi mielijalanjälki?

Mielenterveydelle turvallisen työtilan periaatteet auttavat siinä että, työpaikalla jokainen tulee kuulluksi ja saa mahdollisuuden onnistua.

Hyvinvointi työyhteisössä ei ole sattumasta kiinni, vaan harkittujen tekojen tulos.

Millainen on työpaikkasi mielijalanjälki?

Toteutuvatko teillä mielenterveydelle turvallisen työtilan periatteet?

Niiden avulla voimme yhdessä vahvistaa mielen hyvinvointia työelämässä – luodaan yhdessä huomisen mielekäs työ!

Millainen on työpaikkasi mielijalanjälki?

Mielenterveydelle turvallisen työtilan periatteet

  1. Mielenterveys on meille pääomaa, joka lisää organisaatiomme elinvoimaisuutta ja auttaa menestymään myös muutostilanteissa.
  2. Arvostamme jokaista työyhteisömme jäsentä ja kohtelemme kaikkia kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti.
  3. Tarjoamme jokaiselle mahdollisuuden innostua, onnistua, kokea työn imua ja palautua työn aiheuttamasta kuormituksesta.
  4. Vaalimme työilmapiiriä, jossa on turvallista oppia uutta, tehdä virheitä ja ottaa kantaa.
  5. Näemme inhimillisyyden, välittämisen ja vaikeuksissa tukemisen vahvuutena.
  6. Olemme sosiaalisesti vastuullinen työpaikka, jossa tehdään konkreettisia tekoja työntekijöiden mielenterveyden vahvistamiseksi.
  7. Keskustelemme mielenterveyttä kuormittavista ja edistävistä asioista. Puhumme avoimesti myös mielenterveyden ongelmista hälventääksemme niihin liittyvää häpeäleimaa.
  8. Teemme joka päivä periksiantamatonta työtä organisaatiomme mielijalanjäljen pienentämiseksi ja rakentaaksemme mieliystävällisempää työelämää meille kaikille.

Suomalaisen työelämän mielijalanjälki on suuri

Suomalaisen työelämän mielijalanjälki on suuri. Yli 100 000 ihmistä saa työkyvyttömyyseläkettä mielenterveysongelmien takia. Lisäksi menetämme mielenterveyssyiden takia 17 miljoonaa työpäivää vuodessa.

Tämä tulee meille todella kalliiksi: OECD:n arvion mukaan heikentynyt mielenterveys maksaa Suomelle 11 miljardia euroa vuodessa – luvusta työmarkkinoiden osuus on peräti 4,7 miljardia euroa!

Asiantuntijapsykologi Juho Mertanen kertoo videolla keinoja, joilla voimme pienentää työelämän mielijalanjälkeä – se lisää sekä hyvinvointia että säästää rahaa.

Tietoa ja tukea mielijalanjäljen pienentämiseksi työpaikoilla

hyvan_mielen_tyopaikka_logo

Työnantaja, ponnistele paremman työelämän puolesta!

Hyvän mielen työpaikka® -merkki on kannustin, joka rohkaisee edistämään mielenterveyttä työpaikoilla. Se tarjoaa vinkkejä, ideoita ja suosituksia mielenterveyden edistämisen arviointi- ja kehittämistyöhön. Merkin myöntää MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Tutustu merkkiin

hyvan_mielen_tyopaikka

Esihenkilö, edistä mielenterveyttä työpaikalla!

Mielenterveyden tukeminen työssä on sekä voimavarojen vahvistamista että epäkohtiin puuttumista. Työterveyslaitoksen materiaalissa esitellään keinoja vahvistaa mielenterveyttä johtamisella, tunnistaa mielenterveyden riskejä ja tukea työntekijöitä.

Screenshot 2020-03-09 at 17.13.14

Työntekijä, murra myytti työelämästä!

Työympäristöllä on suuri merkitys työpaikan viihtyvyyteen ja työhyvinvointiin. Jokainen voi omassa työyhteisössään vaikuttaa siihen, millaiseksi työympäristö muodostuu. Mielenterveyden keskusliitto vetoaa, että työelämäkulttuurista tehdään parempi kohtaaminen kerrallaan.

Tutustu kampanjaan

Tutustu Mielekäs työ -kampanjan sisältöihin

Työnantaja, sijoita mielenterveyden pääomaan. Mielenterveyden vahvistaminen on paras investointi, jonka voit tehdä tänä vuonna!

Työnantaja, sijoita mielenterveyden pääomaan!

Viime vuonna yli 58 000 suomalaista sai työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyden häiriöiden takia. Tiesitkö, että luku on suurempi kuin Mikkelin, Kotkan tai Salon asukasluku? Muutetaan yhdessä työelämän numeroita. Tule mukaan rakentamaan huomisen mielekästä työelämää!

Lue lisää
Työ joustaa, mieli lepää! Mielenterveydellä on suuri merkitys kykyymme tehdä työtä. Ja toisin päin – työ vaikuttaa mielenterveyteemme.

Työ joustaa, mieli lepää!

Mielenterveydellä on suuri merkitys kykyymme tehdä työtä. Ja toisin päin – työ vaikuttaa mielenterveyteemme. Hyviä käytäntöjä mielenterveyden vahvistamiseksi on paljon. Nyt on aika ottaa ne käyttöön. Tälle sivulle on koottu käytännön ohjeita, joilla lisäät mielen hyvinvointia työpaikallasi.

Lue lisää