Millainen on työpaikkasi mielijalanjälki?
Mielenterveydelle turvallisen työtilan periatteet
-
Mielenterveys on meille pääomaa, joka lisää organisaatiomme elinvoimaisuutta ja auttaa menestymään myös muutostilanteissa.
-
Arvostamme jokaista työyhteisömme jäsentä ja kohtelemme kaikkia kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti.
-
Tarjoamme jokaiselle mahdollisuuden innostua, onnistua, kokea työn imua ja palautua työn aiheuttamasta kuormituksesta.
-
Vaalimme työilmapiiriä, jossa on turvallista oppia uutta, tehdä virheitä ja ottaa kantaa.
-
Näemme inhimillisyyden, välittämisen ja vaikeuksissa tukemisen vahvuutena.
-
Olemme sosiaalisesti vastuullinen työpaikka, jossa tehdään konkreettisia tekoja työntekijöiden mielenterveyden vahvistamiseksi.
-
Keskustelemme mielenterveyttä kuormittavista ja edistävistä asioista. Puhumme avoimesti myös mielenterveyden ongelmista hälventääksemme niihin liittyvää häpeäleimaa.
-
Teemme joka päivä periksiantamatonta työtä organisaatiomme mielijalanjäljen pienentämiseksi ja rakentaaksemme mieliystävällisempää työelämää meille kaikille.
Suomalaisen työelämän mielijalanjälki on suuri
Suomalaisen työelämän mielijalanjälki on suuri. Yli 100 000 ihmistä saa työkyvyttömyyseläkettä mielenterveysongelmien takia. Lisäksi menetämme mielenterveyssyiden takia 17 miljoonaa työpäivää vuodessa.
Tämä tulee meille todella kalliiksi: OECD:n arvion mukaan heikentynyt mielenterveys maksaa Suomelle 11 miljardia euroa vuodessa – luvusta työmarkkinoiden osuus on peräti 4,7 miljardia euroa!
Asiantuntijapsykologi Juho Mertanen kertoo videolla keinoja, joilla voimme pienentää työelämän mielijalanjälkeä – se lisää sekä hyvinvointia että säästää rahaa.