Mielenterveysviikko torjuu opiskelijoiden yksinäisyyttä

5.4.2024
Opiskelijoiden mielenterveysviikon 2024 viesti kumpuaa moninaisuuden arvostamisesta. Tämä vahvistaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia saada palveluita ja osallistua yhteisiin rientoihin.
Opiskelijat osoittavat mieltä Säätytalon edessä
Opiskelijoiden mielenterveysviikon tapahtumat nostavat esiin yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta.

Aiempaa opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään tänä vuonna koko viikko, 8.—14. huhtikuuta.

Viikkoa koordinoi Mielenterveyspoolin jäsenjärjestö Nyyti ry. Opiskelijajärjestöt järjestävät ympäri maan tempauksia ja tapahtumia, kuten webinaareja, matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, työpajoja ja rentoutushetkiä.

Nyyti ry:n vaikuttamistyön asiantuntijan Tommi Yläkangas vastaa teemaviikon koordinoinnista. Hänen mukaansa tutkimukset kertovat, että yhä suurempi osa opiskelijoista kokee yksinäisyyttä ja jää opiskeluyhteisöjen ulkopuolelle.

”Tähän liittyen on herännyt kysymys siitä, kuinka hyvin kaikki opiskelijat pääsevät mukaan opiskelijakulttuuriin ja -aktiviteetteihin sekä palveluihin.”

”Haluamme nostaa kampanjaviikolla esiin yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta, jotta jokaisella olisi mahdollisuus osallistua ja toimia oppilaitoksissa ja opiskeluyhteisöissä”, Yläkangas painottaa.

Sateenkaariopiskelijoiden mielenterveys esiin

Mielenterveysviikolla Nyyti ry ja Qaareva ry järjestävät 8. huhtikuuta zoom-webinaarin, joka valottaa sateenkaariopiskelijoiden tilannetta, kehittämistyötä sekä yhdenvertaisuusselvityksen tuloksia.

Lisäksi mielenterveysviikolla Nyyti ry:ssä käynnistyy sateenkaari-ihmisten mielen hyvinvoinnin hanke. Tarvetta on. Hankepäällikkö Anders Huldén kertoo, että sateenkaari-ihmisillä esiintyy useammin erilaisia hyvinvoinnin haasteita.

”Omakohtaiset syrjintäkokemukset, syrjinnän pelko tai arjen pienetkin toiseuttavat tilanteet aiheuttavat vähemmistöstressiä, joka heikentää esimerkiksi osallisuutta, kykyä pyytää apua tai luottaa toisiin. Tämä havaitaan myös selvityksissä”, sanoo Huldén.

Hankkeessa sateenkaariopiskelijat, opiskelijajärjestöt ja ammattilaiset lisäävät ymmärrystä ilmiöstä ja paikantavat yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia vahvistavia, sekä vähemmistöstressiä lievittäviä keinoja.

Niukka toimeentulo kuormittaa opiskelijan mielenterveyttä

Niukka toimeentulo nakertaa opiskelijoiden hyvinvointia. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry:n sosiaalipolitiikan asiantuntija Sonja Naalisvaaran mukaan epävarma toimeentulo kuormittaa ja vie voimavaroja monelta asialta, myös opinnoilta.

”Etuuksien riittämätön taso on opiskelijoiden toimeentulon suurimpia haasteita. Opintoraha on menettänyt ostovoimaansa 180 euroa vuodesta 1992, ja moni joutuu turvautumaan lainaan. Pian laina kattaa 75 prosenttia opintotuesta”, sanoo Naalisvaara.

Opiskelijasukupolven velkataakka onkin kasvanut vauhdilla. Maisteriksi valmistuvalla opintolainaa on keskimäärin 22 400 euroa.

”Lainapainotteisuus kuormittaa mieltä ja jaksamista. Lainan ottaminen on riski. Siihen liittyy epävarmuus siitä, onko lainaa varaa maksaa takaisin”, Naalisvaara muistuttaa.

Naalisvaaran mukaan juuri voimaan astuneet sosiaaliturvan leikkaukset osuvat erityisesti pienituloisiin opiskelijoihin, joista monikaan ei voi lisätä työntekoa esimerkiksi perheen, terveyden tai opintojen vaativuuden takia.

Opiskelijoiden hyvinvointi on Suomen menestyksen elinehto

Mielenterveysviikolla käsitellään myös opiskelijoiden toimeentuloa, kun Nyyti ry järjestää Ruokaa lainarahalla -tilaisuuden 9. huhtikuuta Suomen Pankin Rahamuseossa.

”Suomessa asuvien koulutus ja osaaminen on yhteiskunnan menestymisen elinehto. Kuinka osaaminen voi nousta kansainväliselle huipputasolle, jos opiskelijat voivat huonosti”, Nyyti ry:n Tommi Yläkangas kysyy.

Siksikin Yläkankaasta on hienoa, että perinteisen mielenterveyskentän ulkopuolelta keskusteluun opiskelijoiden toimeentulosta osallistuvat Suomen Pankki, Suomen Ekonomit ja oikeusministeriö.

Ja opinnoissa menestyminenkin tulisi nähdä hyvinvoinnin sivutuotteena – tämä olisi kestävämpi perspektiivi.

Yhdessä. Jokainen mukana opiskelijoiden mielenterveysviikolla.
#OMTV2024 #OpiskeluKuuluuKaikille.

Opiskelijoiden mielenterveysviikko Nyyti ry:n sivuilla

Ruokaa lainarahalla -tilaisuus Suomen Pankin Rahamuseossa 9.4.

Ilmoittaudu Sateenkaariopiskelijoiden mielenterveyttä edistämässä -zoom-webinaariin 8.4.