Mielenterveyspooli on elokuussa 2024 antanut lausunnot hallituksen valmistelemista muutoksista liittyen:
- Kansaneläkelaitoksen nuorten ammatillisen kuntoutuksen kuntoutusetuuksiin
- hoitotakuun pidentämiseen,
- sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärien korottamiseen sekä
- lääkekorvausten alkuomavastuun korottamiseen.
Hallituksen nyt kaavailemat muutokset toteuttavat Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteita. Mielenterveyspoolin mukaan kaikki nämä lisäävät eriarvoisuutta ja heikentävät entisestään heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloa ja palveluihin pääsyä.
Muutokset kuntoutuksen ja kuntoutusrahan ehtoihin heikentävät toimivaa järjestelmää, lisäävät nuorten riskiä jäädä palveluiden ulkopuolelle ja syrjäytyä sekä lisäävät kustannuksia. Hoitotakuun pidentäminen lisännee väestön terveyseroja. Asiakasmaksujen enimmäismäärien ja lääkekorvausten omavastuun korotukset heikentävät köyhimpien ihmisten taloudellisten ja terveysoikeuksien toteutumista, mukaan lukien mielenterveysoikeudet.
Taloudellinen ahdinko heikentää ihmisten mielenterveyttä. Köyhyyttä lisäävät toimet lisäävät myös mielenterveysongelmia välittömine ja välillisine kustannuksineen.
Mielenterveyspooli katsoo, että ehdotettujen muutosten vaikutukset tulisi arvioida rinnakkain muiden hallitusohjelmassa suunniteltujen tai jo toteutettujen muutosten kanssa, jotta kerrannaisvaikutuksista saadaan kattava kuva. Perus- ja ihmisoikeus- sekä mielenterveysvaikutukset tulee arvioida.
Mielenterveyspooli arvostelee esitysluonnoksen lausuntokierroksen ajoitusta kesälomakaudelle. Lausuntoajan olisi tullut olla pidempi, jotta suurempi osa intressiryhmistä olisi ehtinyt lausua.
Mielenterveyspoolin lausunto nuorten ammatillisen kuntoutuksen etuuksista
Tiivistelmä lausunnosta
- Esitetyt muutokset nuorten ammatillisen kuntoutuksen ja kuntoutusrahan ehtoihin heikentävät nyt toimivaa järjestelmää. Nuorten riski jäädä palvelujärjestelmän ulkopuolelle ja syrjäytyä pitkäaikaisesti kasvaa.
- Heikennysten perusteleminen säästöillä on ristiriitaista. Nuorten syrjäytyminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Inhimillisen hinnan lisäksi yhteiskunnalle aiheutuu välittömiä ja välillisiä lisäkustannuksia.
- On tärkeää turvata nuorten, erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien nuorten osallisuutta yhteiskuntaan. Nuorten ammatillinen kuntoutus etuuksineen ovat osa tukijärjestelmää.
- Järjestelmää tulee yksinkertaistaa ja rakentaa nuorta tukevaksi, ei heikentää nuorten toimeentuloa ja vaikeuttaa etuuksien saamista eikä lisätä byrokratiaa. Väliinputoaminen tulee estää.
- Vammaisten nuorten asemaa ei tule heikentää, vaan huomioida YK:n vammaissopimuksen velvoitteet.
- Muutosten tarkoituksenmukaisuutta tulee harkita uudestaan. Esityksen vaikutusarviointeja tulee täsmentää, vaikutuksia seurata ja arvioida systemaattisesti sekä tarvittaessa arvioida tarkoituksenmukaisuutta uudelleen.
- Erinomaista on, että nuoren ammatilliseen kuntoutukseen pääsyn ehdoksi ei olla asettamassa sairaus- tai vammadiagnoosia.
Mielenterveyspoolin lausunto hoitotakuun pidentämisestä
Tiivistelmä lausunnosta
- Mielenterveyspooli vastustaa esitystä perusterveydenhuollon hoitotakuun pidentämisestä kolmeen kuukauteen. Hoitotakuuta ei tule pidentää miltään osin. Mielenterveyden hoidossa tulee päinvastoin vahvistaa ennaltaehkäisyä ja painotusta perusterveydenhuoltoon sekä edetä ripeästi kohti koko väestölle suunnattua niin kutsuttua terapiatakuuta, eli takuuta nopeasta ja sujuvasta vaikuttavaan ja tarpeenmukaiseen mielenterveyden hoitoon pääsystä.
- Perusterveydenhuollon hoitotakuun pidentäminen merkitsee de facto jo valmiiksi taloudellisesti ja terveydeltään heikommassa asemassa olevan väestönosan terveyden heikentämistä. Väestön terveyserot todennäköisesti kasvavat.
- Jos hoitotakuun pidentäminen toteutetaan, lapset ja nuoret tulee rajata sen ulkopuolelle. Ikärajan tulisi olla korkeampi kuin esitetty 23 vuotta.
- Hoitotakuu tulee nähdä investointina, joka maksaa itsensä takaisin vähäisempänä palveluntarpeena sekä vähäisempänä sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden määränä.
Koko lausunto hoitotakuun pidentämisestä (pdf)
Lausunto asetusluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuiksi
VN/14348/2024
Tiivistelmä lausunnosta
- Mielenterveyspooli vastustaa esitettyjä asiakasmaksujen enimmäismäärien korotuksia.
- Suunnitellut korotukset ovat prosentuaalisesti huomattavia. Ne kohdistuvat heikommassa asemassa oleviin ja lisäävät sekä köyhyyttä että eriarvoisuutta terveydenhuoltopalveluissa. Eriarvoisuutta lisää myös eri hyvinvointialueiden erilaiset ratkaisut asiakasmaksuissa.
- Korotukset heikentävät ihmisten taloudellista tilannetta ja johtanevat terveydenhuollon vähäisempään käyttöön, sairastavuuden ja köyhyyden pahenemiseen, mikä lisää julkisen sektorin kustannuksia muualla.
- Korotukset heikentävät köyhimpien ihmisten taloudellisten ja terveysoikeuksien toteutumista, mukaan lukien mielenterveysoikeudet ja lapsen oikeudet.
- Esityksen vaikutukset tulisi arvioida yhdessä muiden samaan ihmisryhmään kohdistuvien, sosioekonomista asemaa heikentävien muutosten kanssa. Arvioida tulee keskeisesti niin perus- ja ihmisoikeusvaikutukset kuin mielenterveysvaikutukset.
Mielenterveyspoolin lausunto lääkekorvauskaton alkuomavastuun korottamisesta
Tiivistelmä lausunnosta
- Mielenterveyspooli lausui muutosesityksestä, jolla sairausvakuutuslaissa lääkekorvausten alkuomavastuu korotettaisiin nykyisestä 50 eurosta 70 euroon ja sidottaisiin kansaneläkeindeksiin.
- Mielenterveyspooli vastustaa lääkekorvausten alkuomavastuun korotusta. Korotus vaikeuttaa etenkin pienituloisten ja paljon sairastavien henkilöiden taloudellista tilannetta, mukaan lukien iäkkäät, monisairaat, vammaiset, sekä perheet, joissa useampi perheenjäsen tarvitsee ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeitä.
- Jo nyt pienituloiset voivat joutua valitsemaan lääkkeiden ja muiden välttämättömyystarvikkeiden, kuten ruoan ostamisen välillä. Esitetyt muutokset lisäävät tätä entisestään.
- HUS-Yhtymän mukaan riski lääkkeen poisjättämiselle alkuvuoden korkean omavastuun vuoksi on erityisen suuri psykiatrisissa sairauksissa ja vähäoireisissa, mutta terveyttä uhkaavissa sairauksissa, kuten verenpainetaudissa. Suurempi sairastavuus pitkällä tähtäimellä nostaa todennäköisesti kustannuksia.