Mielenterveyspooli pitää kulttuuripoliittista selontekoa tärkeänä asiakirjana, jolla on vaikutusta myös mielenterveyteen. Kulttuuri tukee ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua monin tavoin, ja siksi kulttuurihyvinvoinnin merkitystä selonteossa tulisi vahvistaa.
Kulttuurin elinvoimaisuus vaatii pitkäjänteistä ja ennakoitavaa rahoitusta. Mielenterveyspooli on huolissaan kulttuurialan leikkauksista, jotka heikentävät sen toimintaedellytyksiä. Nämä leikkaukset ovat ristiriidassa kulttuuripoliittisen selonteon tavoitteiden kanssa.
Kaikilla tulisi olla mahdollisuus osallistua kulttuuripalveluihin riippumatta sosiaalisesta taustasta tai terveydentilasta.
Mielenterveyspooli katsoo, että kulttuuritoimijoiden rahoituksessa ja kulttuurikasvatuksessa tulisi huomioida taiteen ja kulttuurin mahdollisuudet tukea erityisesti niitä, jotka ovat syrjäytymisvaarassa, kuten vakavien mielenterveysongelmien vuoksi.
Kulttuuripoliittisen selonteon visio kulttuurista jokaisen oikeutena edellyttää toimia kulttuurin saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parantamiseksi. Ihmisten ja yhteisöjen kulttuuriosallisuutta ja kulttuuritoimijuutta on tuettava.
Tämä vaatii yhteistyötä varhaiskasvatuksessa, kouluissa, nuorisotyössä ja vanhuspalveluissa kulttuuritoimijoiden kanssa sekä matalan kynnyksen kulttuuripalvelujen tukemista ihmisten lähellä. Investoinnit näihin ovat ennaltaehkäisevää työtä mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Kuntien ja hyvinvointialueiden taloudelliset haasteet vaikuttavat myös kulttuuriin. Leikkausten kohdalla tulisi aina arvioida vaikutuksia, erityisesti mielenterveysnäkökulmasta.
Mielenterveyspooli toivoo, että tulevaisuudessa kulttuuripolitiikan asiakirjoista ja lainsäädännöstä pyydetään systemaattisesti lausuntoja mielenterveystoimijoilta, ja erityisesti kulttuurihyvinvointitoimijoilta.