Järjestöjen rooli valtioneuvoston periaatepäätöksessä mielenterveyden edistämisestä jää ohueksi

6.9.2024
Leikkaukset palveluihin, toimeentuloon ja järjestöjen rahoitukseen estävät periaatepäätöksen tavoitteiden toteutumista, todetaan Mielenterveyspoolin lausunnossa.

Joukko lapsia katsovat yhdessä karttaa.

Esitys valtioneuvoston periaatepäätökseksi mielenterveyden edistämisestä sisältää monipuolisesti myönteisiä toimenpiteitä, mutta se jää yleiselle tasolle. Konkreettisen toimet ja resurssit niiden toteuttamiseksi jäävät epäselviksi.

Samoin järjestöjen rooli jää ohueksi. Kansalaisjärjestöt edistävät mielenterveyttä ja ennaltaehkäisevät ongelmia. Järjestöt myös toteuttavat mielenterveyspalveluita. Niiden tekemä mielenterveystyö tulee tunnistaa osaksi mielenterveyden palvelujärjestelmää.

Onnistunut mielenterveyden edistäminen säästää kustannuksia ja parantaa yhteiskunnan tuottavuutta. Järjestöjen rooli mielenterveystyössä on tunnustettava ja resursoitava, ja ne on otettava mukaan ohjaamaan periaatepäätöksen toimeenpanoa. Nyt hallitus leikkaa järjestöiltä.

Samaan aikaan leikkaukset myös sosiaali- ja terveyspalveluihin ja ihmisten toimeentuloon vaikuttavat mielenterveyteen kielteisesti ja estävät periaatepäätöksen tavoitteiden toteutumista. Toimeentulon vaikeudet voivat heikentää merkittävästi mielenterveyttä.

Nuoret keskiöön nuorten mielenterveyskriisin ratkaisemisessa

Nuorten mielenterveyskriisin ratkaiseminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa nuoret itse ovat keskiössä.

Lasten ja nuorten nopea pääsy hoitoon ja laadukas hoito on turvattava, mutta avainasemassa on ennaltaehkäisy. Ehkäisevissä toimissa sekä hoidossa tulee ottaa huomioon perheet ja nuoren elinympäristö. Periaatepäätöksessä tulee ottaa huomioon myös nuoret aikuiset ja esimerkiksi korkeakouluopiskelijat.

Lasten ja nuorten terapiatakuu on toteutettava siten, että tarpeenmukaisia mielenterveyspalveluita on tarjolla yhdenvertaisesti eri alueilla ja eri elämäntilanteissa oleville nuorille ja heidän perheilleen.

Panostuksia yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen on vahvistettava

Ihmisen on saatava ottaa kantaa ja vaikuttaa omaan hoitoonsa. Itsemääräämisoikeuslainsäädäntöä tulee edistää ja luoda lainsäädäntöä uusille alueille. Perus- ja ihmisoikeuksien käsittelyä osana mielenterveyden edistämistä ja mielenterveysstrategian toimeenpanoa tulee vahvistaa ja laajentaa.

Mielenterveyden edistämisessä, ongelmien ennaltaehkäisyssä sekä mielenterveys- ja sosiaalipalveluissa tarvitaan syrjinnän, eriarvoisuuden ja epätasa-arvon mielenterveysvaikutuksien huomioimista sekä panostamista yhdenvertaisuuteen, saavutettavuuteen ja syrjimättömyyteen.

Mielenterveysongelmiin liitettyä stigmaa ja syrjintää tulee vähentää aktiivisesti. Mielenterveyden häiriöitä sairastavat ja haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset tulee huomioida riittävästi. Mielenterveyspalveluita käyttävien osallisuutta omaan hoitoonsa tulee vahvistaa.

Mielenterveyspooli katsoo myös, että periaatepäätöksessä tulee huomioida:

  • mielenterveysvaikutusten arvioinnin integroiminen päätösten valmisteluun,
  • tuki hyvälle mielenterveysjohtamiselle työpaikoilla,
  • nykyistä vahvempi painotus mielenterveyteen positiivisena voimavarana,
  • omakielisten palveluiden turvaaminen kaikilla hoidon tasoilla niin ruotsin- kuin saamen- ja viittomakielisille,
  • mielenterveyspalveluiden perustuminen ihmisen yksilöllisen tarpeen tunnistamiselle ja tarpeenmukaiselle hoidolle,
  • kokemusasiantuntemuksen vahvistaminen mielenterveyspalveluiden, mielenterveyslainsäädännön ja muun julkisen toiminnan suunnittelussa,
  • päihde- ja mielenterveystyön integraation vahvistaminen,
  • Terapiatakuun laajentaminen koko väestöön,
  • itsemurhien tehokkaampi ehkäisy riittävillä resursseilla, riskiryhmien huomioimisella ja vahvemmalla poikkihallinnollisella yhteistyöll eri hallinnonalojen välillä.

Mielenterveyspoolin lausunto: Valtioneuvoston periaatepäätös mielenterveyden edistämisestä

Periaatepäätös lausuntopalvelussa

Valtioneuvoston periaatepäätökset ovat poliittisia kannanottoja, joilla annetaan ohjeita ja suuntaviivoja valtionhallinnolle asioiden valmistelemiseksi. Ne ovat luonteeltaan valmistelevia, ja lopulliset päätökset toimeenpanosta tekee asiaa käsittelevä viranomainen. Periaatepäätöksillä ei ole välittömiä oikeudellisia vaikutuksia, mutta ne kuitenkin sitovat hyväksynyttä hallitusta.

Luonnoksessa periaatepäätökseksi mielenterveyden edistämisestä on päivitetty mielenterveyden edistämisen ja itsemurhien ehkäisyn toimenpiteet pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisiksi vuosille 2024–27 . Periaatepäätös on osa kansallisen mielenterveysstrategian toimeenpanoa.