Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään

24.4.2025
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.

 

Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen,  mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmän tuore puheenjohtaja.
Mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmän tuore puheenjohtaja Minna Savolainen muistutti puheenvuorossaan, että vahva kansalaisyhteiskunta turvaa mielenterveyttä.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän valtioneuvoston periaatepäätökselle keväällä 2025. Puheenjohtajaksi valittiin Mielenterveyspoolin varapuheenjohtaja Minna Savolainen.

Periaatepäätös mielenterveyden edistämiseksi pohjautuu kansalliselle mielenterveysstrategialle ja itsemurhien ehkäisyohjelmalle.

“Kansalaisyhteiskuntaa tulee vahvistaa, ei heikentää”

Savolainen muistutti järjestöjen elintärkeästä tehtävästä puheenvuorossaan periaatepäätöksen julkistamisseminaarissa 24. huhtikuuta.

“Järjestöjen tarjoama turvaverkko, osallisuus ja yhteiskuntaan kiinnittyminen turvaavat kansalaisten mielenterveyttä. Elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on Suomen vahvuus, jota tulee vahvistaa entisestään, ei heikentää”, hän sanoi.

Savolainen nosti esiin paitsi järjestöjen ja valtion kansainvälisesti ainutlaatuista kumppanuutta, myös huolta järjestöihin kohdistuvista leikkauksista.

”Kehysriihestä tuli kylmää kyytiä järjestöille, kun kuulimme 10 miljoonan euron lisäleikkauksista aiemmin päätettyjen 130 miljoonan euron lisäksi”.

“Samalla kun leikkaukset uhkaavat järjestöjen tehtävää hyvinvoinnin vahvistajana ja turvaverkkona sekä kansalaisyhteiskuntaa demokratian kulmakivenä, ne heikentävät mielenterveyttä”, Savolainen muistutti.

Mielenterveyspolitiikkaa hallituskausien yli

“On mietittävä myös sitä, kenen ääni kuuluu, kenen ei. Viime vuosina vaikeimpia mielenterveyden häiriöitä sairastavat ovat jääneet paitsioon”, Savolainen sanoi.

Savolainen totesi myös, että periaatepäätöksen toteuttaminen tulee turvata pitkäjänteisesti hallituskausien yli sekä pitkäaikaisella rahoituksella. Samalla katsetta tulee suunnata seuraavaan mielenterveysstrategiaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti seminaarin 24. huhtikuuta valtioneuvoston mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen julkistamiseksi Tieteiden talolla Helsingissä.

Seminaarin avasi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso. Pääpuhujana oli professori Janet Fanslow Aucklandin yliopistosta, Uudesta-Seelannista. Lisäksi kuultiin puheenvuoroja mielenterveyden edistämisestä eri hallinnonaloilla ja työelämässä.

Periaatepäätös linjaa hallituksen mielenterveyspolitiikkaa

Valtioneuvoston periaatepäätös mielenterveyden edistämiseksi määrittelee mielenterveyspolitiikan painopisteet tälle hallituskaudelle ja luo katsauksen mielenterveystilanteeseen Suomessa.

Kansalaisjärjestöjen näkökulmat tulevat periaatepäätöksessä esiin, ja järjestöt osallistuvat sen toteutukseen ja seurantaan, kuten myös kansallisen mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman toteutukseen. Periaatepäätöksen työryhmä laatii toimeenpanon tueksi konkreettisen toimeenpanosuunnitelman ja vie eteenpäin periaatepäätöksen toimia etenkin kansalaisyhteiskunnan näkökulmasta.

Mielenterveyspooli lausui periaatepäätöksestä sen valmisteluvaiheessa sekä  uutisoi periaatepäätöksen hyväksymisestä joulukuussa 2024.