Terapiatakuu-kansalaisaloitetta käsiteltiin eduskunnan lähetekeskustelussa 21.11.2019. Aloite sai kannatusta yli puoluerajojen.
Katso videolta koonti, mitä kansanedustajat sanoivat Terapiatakuusta:
“Kannatan aloitetta. Hallitus kannattaa sitä. Tulemme mahdollisimman nopeasti tuomaan julki sen, mitä aioimme tehdä”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi.
Terapiatakuu siirtyy seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.
”Olen vakuuttunut siitä, että me sosiaali- ja terveysvaliokunnassa paneudumme huolella tämän aloitteen sisältöön ja viemme eteenpäin näitä asioita, mitä tässä on esitetty”, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi.
Useat kansanedustajat sanoivat, että Terapiatakuu-kampanja on nostanut mielenterveysasiat näkyvästi politiikan asialistalle.
“Tämä aloite ja koko sen matka tänne eduskuntaan on niin tärkeää, että oikein hengästyttää”, Saara Hyrkkö (vihr.) hehkutti.
Lakiesitys hoitotakuusta on valmistumassa
Krista Kiurun mukaan Terapiatakuu on nähtävä ”osana hoitoketjujen kuntoon laittamisen kokonaisuutta”. Hänen mukaansa ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista nopeasti.
Kiuru sanoi, että seitsemän päivän perusterveydenhuollon hoitotakuuta koskeva lakiesitys on jo maaliviivalla, ja se tulee koskemaan sekä fyysisiä että psyykkisiä sairauksia.
Työ aloitetaan hänen mukaansa siten, että ”nuorten 12–18-vuotiaiden hoitoketjut laitetaan kuntoon ja hoito ulotetaan matalalla kynnyksellä juuri kouluihin”.
”Ajatus on se, että hyvin nopeasti tuotaisiin nuorten perustason palveluihin sellaisia yleisimpien mielenterveyshäiriöiden lyhyitä varhaisinterventioita, joilla saataisiin nopeaa vaikuttavuutta aikaan”, hän sanoi.
Hoito on Kiurun mukaan aloitettava nimenomaan kouluissa.
”Ei kannata raahata lapsia ja nuoria terveyskeskukseen, vaan ulotetaan hoito matalan kynnyksen eli terveydenhoitajan napin painalluksesta lähtevään hoitoketjuun”.
Voit katsoa koko lähetekeskustelun eduskunnan verkkopalvelusta.