Terapiatakuu luovutettiin vuosi sitten eduskunnalle – Mikä on aloitteen tilanne nyt?

21.10.2020
Terapiatakuu on saanut viime viikkoina tukea yli puoluerajojen, mutta hoitotakuulainsäädännön esittelyn viivästyminen hidastaa myös Terapiatakuun käsittelyä.

Terapiatakuu-kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 allekirjoitusta heinäkuussa 2019. Aloite rantautui Arkadianmäelle virallisesti 22.10.2019, kun kansalaisaloitteen vireillepanijat Alviina Alametsä ja Pia Hytönen luovuttivat sen eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle.

Alviina Alametsä ja Pia Hytönen luovuttivat Terapiatakuu-kansalaisaloitteen eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle 21.10.2019
Alviina Alametsä ja Pia Hytönen luovuttivat Terapiatakuu-kansalaisaloitteen eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle 21.10.2019

Kuukauden päästä luovutuksesta aloite oli eduskunnan lähetekeskustelussa, jossa se sai tukea yli puoluerajojen.

“Kannatan aloitetta. Hallitus kannattaa sitä. Tulemme mahdollisimman nopeasti tuomaan julki sen, mitä aioimme tehdä”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi lähetekeskustelussa 21.11.2019.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) oli lähetekuskustelun aikaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja. Hän antoi tukensa aloitteelle.

”Olen vakuuttunut siitä, että me sosiaali- ja terveysvaliokunnassa paneudumme huolella tämän aloitteen sisältöön ja viemme eteenpäin näitä asioita, mitä tässä on esitetty”, Vehviläinen linjasi.

Valiokunta haluaa sitoa Terapiatakuun hoitotakuuseen

Aloitteen sisältöön paneuduttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan julkisessa kuulemisessa, joka järjestettiin 13.2.2019. Kuulemisessa aloitteen vireillepanija Alviina Alametsä otti kantaa valiokunnan ajatukseen siitä, että Terapiatakuu toteutettaisiin osana hoitotakuuta.

Hallitusohjelmaan kirjattu hoitotakuu tarkoittaa sitä, että perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon tulee päästä viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

Alametsä korosti sitä, että olennaista ei ole kuitenkaan pelkkä nopea hoitoonpääsy. 

“Hoitotakuussa pitää olla terveydenhuollon perustasolla tarjolla vaikuttavia psykoterapeuttisia ja psykososiaalisia hoitoja, kuten kansalaisaloitteessa linjataan”, hän painotti kuulemisessa.

Muuten hoitotakuu jää mielenterveyspalvelujen osalta hyvin tyhjäksi.

“Tässä on mahdollisuus nimenomaan tehdä iso muutos siihen, että mitä hoitoa tarjotaan. Ei pelkästään se, että miten nopeasti, vaan se että tutkitusti toimivat menetelmät olisivat yhä useammille saatavilla mielenterveyden hoidossa”.

View this post on Instagram

Terapiatakuu-kansalaisaloitetta käsiteltiin eilen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa! Aloitteen vireillepanija @alviinaalametsa'ltä kysyttiin, voiko Terapiatakuun tavoitteet toteuttaa hallituksen kaavailemaan hoitotakuun kautta. Alametsän mukaan olennaista ei ole pelkkä nopea hoitoonpääsy. Hoitotakuussa pitää olla terveydenhuollon perustasolla tarjolla vaikuttavia psykoterapeuttisia ja psykososiaalisia hoitoja, kuten Terapiatakuu-aloitteessa linjataan. Muuten hoitotakuu jää Alametsän mukaan mielenterveyspalvelujen osalta hyvin tyhjäksi. “Tässä on mahdollisuus nimenomaan tehdä iso muutos siihen, että mitä hoitoa tarjotaan. Ei pelkästään se, että miten nopeasti, vaan se että tutkitusti toimivat menetelmät olisivat yhä useammille saatavilla mielenterveyden hoidossa”, Alametsä sanoi valiokunnan kuulemisessa. #terapiatakuu #mielenterveys #sote #valiokunta #politiikka #hoitotakuu #terapia #psykoterapia

A post shared by Mielenterveyspooli (@mielenterveyspooli) on

Terapiatakuu oli esillä myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunnossa (12.5.2020) julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2021-2024. 

Siinä todetaan, että “valiokunta katsoo, että Terapiatakuu tulee toteuttaa osana hoitotakuuta mielenterveyspalvelujen saatavuuden parantamiseksi.”

Terapiatakuu on saanut tukea hallituspuolueilta viime aikoina

Lokakuussa hallituspuolueiden ministerit ja kansanedustajat antoivat tukensa Terapiatakuulle.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo otti kantaa Terapiatakuun puolesta Mtv:n nettikolumnissa 9.10.2020.

“Kaikkea ei tietenkään voi ratkaista millään yksittäisellä keinolla. Yksi parhaista olisi kuitenkin terapiatakuun ulottaminen koko maahan”, hän kirjoitti.

Vihreiden kansanedustajat Iiris Suomela ja Saara Hyrkkö nostivat aloitteen esiin Maailman mielenterveyspäivänä 10.10.2020.

“Mielenterveyden haasteet ovat yleistyneet ja hoitojonot ovat pidentyneet, joten on pidettävä huolta siitä, että mielenterveyden palveluihin ei synny pullonkauloja. Koko maassa tulee ottaa käyttöön terapiatakuu, jolla varmistetaan hoitoon pääsy kohtuullisessa ajassa”, he kirjoittavat Vihreiden blogissa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolestaan tuki aloitetta linjapuheessaan vasemmistopäättäjille 3.10.2020.

“Jokaisella suomalaisella pitää olla myös oikeus luottaa siihen, että lääkäriin pääsee viikossa ja maksutta. Terapiatakuulla taas varmistetaan niin nuorten kuin aikuisten pääsy avun piiriin, kun sitä tarvitsee”, hän sanoi.

Myös puolueen virallisella Facebook-tilillä osoitettiin tukea Terapiatakuulle Maailman mielenterveyspäivänä.

✨Tänään vietämme maailman mielenterveyspäivää! ✨Mielenterveysongelmat koskettavat jollain tapaa suurinta osaa…

Julkaissut Vasemmistoliitto Perjantaina 9. lokakuuta 2020

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi Terapiatakuusta virinnyttä keskustelua eduskunnan täysistunnossa 9.10.2020.

“Terapiatakuu, mielenterveyskysymykset sekä hoitotakuu ovat sitä samaa kokonaisuutta, joka on eduskunnalle puolueesta riippumatta hyvin tärkeä kokonaisuus. Tältä osin me lähdemme siitä, että näitä mielenterveyspalveluja todella isolla kaarteella korjataan kaiken sen varan puitteissa, mitä hallituksella vain on tähän hankkeeseen laittaa”, hän sanoi täysistunnossa.

Kokoomus on patistanut hallitusta toteuttamaan Terapiatakuun

Oppositiopuoleista erityisesti kokoomus on pitänyt kansalaisaloitetta esillä eduskunnan täysistunnoissa ja kannanotoissaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti Terapiatakuun esiin 18.8.2020 julkaistussa tiedotteessa

“Tärkein keino auttaa ihmisiä on taata nopea hoitoon pääsy. Tarvitsemme terapiatakuun. Hyvä hallitus, tämä on arvovalinta. Käyttäkää 35 miljoonaa terapiatakuun toteuttamiseen, kuten kokoomus on esittänyt ja kuten kansalaisaloitteen tekijät vaativat. Kokoomus tukee aloitetta terapiatakuusta. Tuetteko te”, Orpo kysyy tiedotteessa.

Hän nosti Terapiatakuun esiin myös itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9.2020.

Myös Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa on vedonnut hallitukseen, että se ottaisi Terapiatakuun toteuttamisen osaksi työllisyystoimia.

“Koronakriisin myötä saavutettavien mielenterveyspalveluiden tarve on entisestään korostunut. Vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) on eduskunnan kyselytunnilla vakuuttanut kannattavansa terapiatakuu-aloitetta. Hallitukselta on kaikki syyt odottaa päätöksiä asiassa”, Sarkomaa sanoi tiedotteessa 15.9.2020.

Terapiatakuu on saanut tukea myös muilta oppositiopuolueilta

Kokoomuksen lisäksi muut oppositiopuoleet ovat nostaneet kansalaisaloitteen esiin viime viikkoina.

“Terapiatakuu tulee ottaa käyttöön matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuuden varmistamiseksi”, kristillisdemokraattien puoluehallitus edellyttää 17.10 julkaistussa kannanotossaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen piti puheenvuoron Terapiatakuun puolesta eduskunnan täysistunnossa 9.10.2020.

“Palveluja ei ole ollut riittävästi, ja kulttuurimme ei ole kehittynyt niin, että terapiassa käyminen olisi yhteisössä arkinen asia. Moni muu asia mahtui tänne budjettiin mutta terapiatakuu ei. Ja anteeksi, kun sanon tämän suoraan: se tulee maksamaan henkiä. Jatkan asiasta muistuttamista, sillä voin luvata, että se maksaa kyllä itsensä teille takaisin moninkertaisesti niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin”, hän sanoi.

View this post on Instagram

Onko sulla mielenterveyden kanssa ongelmia tai joskus ollut? Voin omalta osaltani sanoa, että en ole ainakaan itse onnistunut pääsemään 31 vuoden ikään mielenterveysongelmitta, joita on ollut niin pientä kuin suurempaa. Miksi kerron tästä? Haluan omalta osaltani hälventää sitä liian syvällä jokaisessa meissä suomalaisessa olevaa ajatusta, että omasta masennuksestaan tai mielen järkkymisestä kertominen olisi jotenkin häpeän asia. Ei ole. Piste. Pienimmillään nämä ongelmat on olleet sitä, että oon kokenut ahdistusta siitä, että en ikinä tule löytämään rinnalleni kumppania ja isoimmillaan taas ihan kunnon burnout, joka on tullut kaksi kertaa. Ekaa kertaa lukion keskellä ja toisella kertaa vapaaehtoishommissa. Ja toisella kertaa voimat rysähti alas niin lujaa, että jopa vesilasin hakeminen tuntui ylivoimaisen ahdistavalta. Mulle usko Jumalaan ja tiivis seurakuntayhteisö, jossa kokoonnuttiin jätkien kanssa raamattupiiriin viikottain, oli niitä asioita, jotka auttoi vaikeiden aikojen yli. Näin jälkeenpäin oon vasta tajunnut, että viikottainen pienryhmäkokoontuminen oli kuin terapiaa, jossa sai purkaa luottamuksella toisille taakkaa toisille ja rukoiltiin toistemme puolesta. Mutta meitä on hyvin erilaisissa elämäntilanteissa ja joku saattaa olla täysin yksin omassa elämässään tai on tajunnut, että ongelmiin tarvii jo ammattitason apua. Vasta kun päästään yhteiskuntaan, jossa näistä asioista on luonnollista puhua, yhä useampi hakee apua ja sitä apua on myös tajuttu resursoida riittävästi. #mielenterveys #ketävoisitkuunnella #maailmanmielenterveyspäivä #kymppikymppi #vihreäävaloa #terapiatakuu #eduskunta

A post shared by Sebastian Tynkkynen (@sebastiantynkkynen) on

Vauhtia Terapiatakuun käsittelyyn

Vuosi ei ole politiikassa pitkä aika, mutta mielenterveysapua tarvitsevalle se voi tuntua ikuisuudelta. Koronakriisi on nostanut toimivien mielenterveyspalveluiden tarpeen entistä vahvemmin esille.

Puhetta Terapiatakuusta on kuultu tarpeeksi  – nyt on tekojen aika.

FinFamin toiminnanjohtaja ja kansalaisaloitteen vireillepanija Pia Hytönen haluaa, että aloitteen käsittely etenisi nopeammin.

“Toivoisin, että ministeriö ja eduskunta ryhtyisivät valmistelemaan lainsäädäntöä pikaisesti. Terapiatakuulle on nyt entistä suurempi tarve – meillä ei ole varaa jättää investoimatta siihen”, hän sanoo.

Mielenterveyspooli on linjannut, että Terapiatakuu on toteuttava osana hallituksen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa sekä mahdollisesti muuta hoitotakuuta aikaisemmin, mikäli hoitotakuun lainsäädännöllinen kokonaisuus valmistuu vasta ensi vuonna.

Hoitotakuulainsäädännön esittely on viivästynyt useaan otteeseen eikä helpotusta ole näköpiirissä. Tällä hetkellä hoitotakuun arvioitu esittelyviikko on joulukuussa 2020.

Viimeisimpänä käänteenä sote-uudistuksen yhteydessä Marinin hallitus linjasi, että hallitusohjelmassa todettu perusterveydenhuollon hoitotakuu toteutetaan osana tuottavuuskokonaisuutta sekä EU:n elpymisrahaa. 

Tämä saattaa viivästyttää hoitotakuun toteuttamista vielä nyt luvatusta aikataulusta.

Koronakriisi on lisännyt Terapiatakuun tarvetta entisestään

Koronakriisi on näkynyt mielenterveyspalveluissa hoitoon hakeutumisen viivästymisenä ja kasvaneena huolena läheisten terveydentilasta ja voinnista. 

Samaan aikaan järjestöjen tarjoaman etäyhteyksin toteutettavan kriisituen tarve on kasvanut.

Yhdistyneet kansakunnat (YK) varoittaa maailmaa uhkaavasta koronan jälkeisestä mielenterveyskriisistä ja kannustaa valtioita panostamaan psykososiaalisen tukeen ja nopeaan pääsyyn mielenterveyspalveluihin. 

Siksi Terapiatakuun toteuttaminen on nyt entistä tärkeämpää. Nyt on aika tuoda kansalaisaloitteen vaatimukset käytäntöön. 

Tehdään Terapiatakuusta totta, kuten kampanjan slogan kuuluu.

Lue lisää Terapiatakuusta