Mielenterveyspoolin voimahahmo Kristian Wahlbeck eläkkeelle

1.11.2024
Wahlbeck on nähnyt 15 vuoden aikana Mielenterveyspoolin muutoksen löyhästä toimijaverkostosta ammatillisesti johdetuksi, valtakunnallisesti merkittäväksi toimijaksi. Hän on myös itse ollut muutoksentekijänä.
Silmälasipäinen, harmaantunut Kristian Wahlbeck hymyilee kameralle ison vanhan rakennuksen, Lapinlahden sairaalan pihalla.
Kristian Wahlbeck muistuttaa, että Mielenterveyspoolin vahvuus on kansalaisyhteiskunnassa.

Vuosien varrella tutkimusprofessori ja johtava asiantuntija Kristian Wahlbeck on ollut monessa mukana Mielenterveyspoolissa. Hänen aloitteestaan on haettu ja saatu ensimmäisiä kertoja rahoitusta poolin toimintaan. Hän on myös ollut käynnistämässä Terapiatakuu-kansalaisaloitetta.

Wahlbeckia pyydettiin mukaan Mielenterveyspooliin vuonna 2007, jolloin hän toimi Stakesissa mielenterveysryhmän johtajana. Siinä vaiheessa pooli oli jo olemassa järjestöjen verkostona.

”Stakesin osallistuminen ei ollut aivan läpihuutojuttu, koska osa halusi pitää hajuraon valtiollisen toimijan ja järjestöjen välillä. Ratkaisuksi nousi asiantuntijajäsenyys. Kun Stakes liitettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, THL:n asiantuntijajäsenyys säilyi”, Wahlbeck kertoo.

Kun Wahlbeck siirtyi vuonna 2012 MIELI ry:hyn, silloiseen Suomen Mielenterveysseuraan, hän ymmärsi, ettei ilman omaa henkilöstöä ja toimintaresursseja verkosto ei voisi yltää merkittäviin tuloksiin eikä mielenterveyspolitiikan kehittämiseen.

”Siksi kehkeytyi ajatus hakea poolille omaa rahoitusta ja palkata henkilöstöä. STEA-avustuksen saaminen toisella hakukerralla vuodelle 2018 oli merkittää etappi”, Wahlbeck muistelee.

Myös 50 000 nimeä keränneen Terapiatakuu-kansalaisaloitteen luovuttaminen eduskunnalle vuonna 2019 on jäänyt Wahlbeckin mieleen. Hän toimi Terapiatakuun ideanikkarina ja asiantuntijana.

Jäädessään eläkkeelle Wahlbeck haluaa muistuttaa, että Mielenterveyspoolin vahvuus on kansalaisyhteiskunnassa.

”Jäsenjärjestöjen kansalaisjäsenet antavat poolille sen legitimiteetin. Mielenterveyspooli voi olla myös kansanliike, eikä yhteyttä kansalaisten muodostamiin juuriin saa unohtaa.”