Mielenterveyspooli hoitotakuun pidentämisestä: Hoitotakuun heikentäminen ei tuo säästöjä, vaan kustannuksia

12.11.2024
Mielenterveyspooli korostaa lausunnossaan, että lapset ja nuoret tulee rajata hoitotakuun pidentämisen ulkopuolelle.
Nuori aasialaistaustainen poika sohvalla, toisessa kädessä puhelin, toisessa kupillinen kuumaa. Getty Images
Mielenterveyspooli pitää tärkeänä rajata lapset ja nuoret rajataan hoitotakuun heikennyksen ulkopuolelle.

Hallituksen esityksessä koskien terveydenhuoltolain ja korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetun lain muutoksia ehdotetaan, että yli 23-vuotiaiden kiireettömän hoidon takuun aikaraja palautetaan 14 päivästä kolmeen kuukauteen. Lapsilla ja alle 23-vuotiailla säilytettäisiin nykyinen lyhyempi hoitotakuu.

Mielenterveyspooli lausui hallituksen esityksestä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle pyynnöstä. Mielenterveyspooli vastustaa ylipäätään hoitotakuun heikennystä.

Lisäksi Mielenterveyspooli pitää tärkeänä, että lapset ja nuoret rajataan pidennyksen ulkopuolelle. Pooli pitää 23 vuoden ikärajaa liian alhaisena, ja esittää ikärajaksi 29 vuotta, sillä mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet nuorten aikuisten keskuudessa, ja mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkkeet ovat erityisen yleisiä alle 35-vuotiailla.

Hallitusohjelman mukainen terapiatakuu, jonka yläikäraja olisi 23 vuotta, jättäisi suuren osan nuorista aikuisista hoidon ulkopuolelle. Mielenterveyspooli katsoo, että myös terapiatakuun ikäraja tulisi nostaa 29 vuoteen.

Mielenterveyden häiriöiden hoidossa viivästykset voivat olla kohtalokkaita

Mielenterveyspooli suosittelee harkitsemaan mielenterveyshoidon jättämistä mahdollisen pidennyksen ulkopuolelle. Mielenterveyden häiriöiden hoidossa viivästykset voivat olla kohtalokkaita ja johtaa oireiden pahenemiseen, toimintakyvyn heikkenemiseen ja jopa itsemurhiin.

Nopealla hoitoon pääsyllä taas voidaan tehokkaasti ehkäistä sairauksien kroonistumista ja pitkäaikaishaittoja. Mielenterveyden hoidossa tuleekin vahvistaa varhaista hoitoon pääsyä, ennaltaehkäisyä ja painotusta perusterveydenhuoltoon.

Varhainen hoitoon pääsy vähentää työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen kustannuksia

Mielenterveyspooli huomauttaa, että hoitotakuun pidentäminen voi lisätä julkisen terveydenhuollon kustannuksia, sillä viivästyvä hoito aiheuttaa oireiden pahenemista ja raskaampien hoitotoimenpiteiden tarvetta.

Varhainen hoitoon pääsy tukee kansantaloutta, sillä se vähentää työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen kustannuksia. Nykyinen 14 vuorokauden takuu on useilla hyvinvointialueilla lyhentänyt hoitoon pääsyä, ja Mielenterveyspooli toivoo tämän myönteisen kehityksen jatkuvan.

Mielenterveyspooli tuo esiin huolensa siitä, että pidempi hoitotakuu kasvattaisi eroja eri väestöryhmien välillä. Julkista terveydenhuoltoa käyttävät etenkin pienituloiset ja ne, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää yksityisiä tai työterveyshuollon palveluja. Heikentynyt hoitoon pääsy lisäisi väestön terveyseroja, kun erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat joutuisivat odottamaan pidempään.

Hoitotakuun muutosten vaikutuksia seurattava tarkasti

Mielenterveyspooli kritisoi myös kansalaisjärjestöille suunnattujen valtionavustusten leikkauksia, jotka rajoittavat matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita. Nämä leikkaukset voivat kasvattaa julkisen terveydenhuollon kuormitusta entisestään ja pahentaa mielenterveyskriisiä.

Lopuksi Mielenterveyspooli suosittelee, että hoitotakuun ja sen ikärajojen vaikutuksia seurataan tarkasti. On tärkeää huomioida heikoimmassa asemassa olevien tilanne ja kerätä tietoa ihmisten kokemuksista hoitoon pääsyn sujuvuudesta.

Pähkinänkuoressa

  • Hoitotakuuta ei tule pidentää. Mielenterveyden hoidossa tulee vahvistaa varhaista hoitoon pääsyä, ennaltaehkäisyä ja painotusta perusterveydenhuoltoon.
  • Jos pidennys kuitenkin toteutetaan, mielenterveyshoidon jättämistä pidennyksen ulkopuolelle tulisi harkita. Mielenterveyden ongelmissa hoitoon pääsyn viivästyminen voi olla kohtalokasta.
  • On perusteltua, että lapset ja nuoret rajataan pidennyksen ulkopuolelle. Rajauksen ikäraja tulisi säätää korkeammaksi kuin esitetty 23 vuotta. Nuorten aikuisten mielenterveys on heikentynyt. Mielenterveyspooli pitää lasten ja nuorten osalta perusteltuna 29 vuoden ikärajaa.
  • Esitetty ikäraja kytkeytyy hallituksen esittämään lasten ja nuorten terapiatakuuseen. Myös siinä 23 vuoden ikäraja on liian alhainen. Ikärajaksi tulee myös terapiatakuussa säätää 29 vuotta.
  • Mielenterveyden hoitoa koskevassa säätelyssä tulee edetä ripeästi kohti koko väestölle suunnattua terapiatakuuta. Se merkitsee takuuta nopeasta ja sujuvasta vaikuttavaan ja tarpeenmukaiseen mielenterveyden hoitoon pääsystä.
  • Hoitotakuusta päätettäessä tulee antaa painoarvoa Suomea sitoville ihmisoikeusvelvoitteille sekä perusoikeuksien ja yhdenvertaisuuden turvaamiselle. Esitetty muutos vaikuttaa eri väestöryhmiin eri tavoin, lisää terveyseroja ja heikentää terveysoikeuksien toteutumista.

Mielenterveyspoolin koko lausunto hoitotakuun pidentämisestä (word)