Mielenterveysjärjestöt tapasivat selvityshenkilö Mika Pyykön

7.10.2024
Kuulemistilaisuudessa tuli näkyväksi mielenterveysjärjestöjen avainrooli tuen tarjoajana, mielenterveyden edistämisessä ja mielenterveysongelmien ehkäisemisessä.
Kokoustilassa parikymmentä ihmistä koolla kuuntelemassa puheenvuoroa jonka esitysmateriaalit näkyvät näytöllä.
Järjestöjen edustajat käyttivät tilaisuudessa vilkkaasti puheenvuoroja järjestöjen työn merkityksestä sekä leikkausten vaikutuksista.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso asetti Mika Pyykön selvityshenkilöksi laatimaan ehdotuksen sosiaali- ja terveysjärjestöjen tulevaisuuden valtionavustusmallista.

Pyykkö tapasi alkusyksyn aikana eri järjestöryhmiä ja järjesti avoimia kuulemistilaisuuksia avustusjärjestelmästä ja sen kehittämisestä.

Mielenterveysjärjestöt tapasivat selvityshenkilön Mielenterveyspoolin kokouksessa 24. syyskuuta. Tilaisuudessa nostettiin esiin mielenterveysjärjestöjen avainrooli mielenterveyden edistäjinä, mielenterveysongelmia ennaltaehkäisevässä työssä sekä matalan kynnyksen tuen tarjoajina.

Mielenterveyspoolin pääsihteeri Aija Salo muistutti puheenvuorossaan, että mielenterveyden ongelmat ovat jo merkittävin työelämästä syrjäyttäjä. Heikentyneen mielenterveyden kustannukset yhteiskunnalle ovat jopa 11 miljardia euroa vuodessa muun muassa tuottavuuden menetyksenä ja tulonsiirtoina. Toisaalta juuri panostukset mielenterveyteen, kuten järjestöjen toimintamahdollisuuksiin, vähentävät osaltaan heikentyneen mielenterveyden kustannuksia.

”Mielenterveyden ongelmia voidaan ennaltaehkäistä ja niiden vaikeutumista voidaan estää oikea-aikaisella ammattilaisten, vapaaehtoisten ja vertaisten tuella. Tätä myös järjestöt tekevät ainutlaatuisten vahvuuksiensa pohjalta”, kertoi Salo.

Salo kävi läpi sitä, kuinka mielenterveysjärjestöjen työ tukee mielenterveyskuntoutujien toipumista ja omaisten jaksamista ja vahvistaa vaikeassa elämäntilanteessa olevien ihmisten osallisuutta lähiyhteisöihinsä ja koko yhteiskuntaan. Järjestöt myös tekevät laajaa vaikuttamistyötä mielenterveyspolitiikan ja mielenterveysvaikutusten arvioinnin vahvistamiseksi.

”Mielenterveysjärjestöjen työhön investoiminen on erittäin kustannustehokas tapa saada vaikuttavaa tukea sekä mielenterveyskuntoutujille että omaisille ja edistää väestön mielenterveyttä”, Salo summasi.

Mielenterveyspoolin jäsenjärjestöjen edustajat käyttivät tilaisuudessa vilkkaasti puheenvuoroja järjestöjen työn merkityksestä eri ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville ihmisille sekä leikkausten vaikutuksista järjestöjen työhön.