Hyvän mielen työpaikka -oppimateriaali

8.6.2020
Työterveyslaitoksen Hyvän mielen työpaikka -materiaali antaa esihenkilöille välineitä mielenterveyden edistämiseen työpaikoilla.

Mielenterveyden tukeminen työssä on sekä voimavarojen vahvistamista että epäkohtiin puuttumista

Työterveyslaitoksen materiaalissa esitellään keinoja vahvistaa mielenterveyttä johtamisella, tunnistaa mielenterveyden riskejä ja tukea työntekijöitä.

1. Miten tuen mielenterveyttä johtamisella?

Esihenkilönä voit edistää mielenterveyttä johtamisen hyvillä käytännöillä. Samat käytännöt edistävät myös työn tuloksellisuutta ja tehokkuutta.

Esihenkilötyössä ei voi tulla täysin valmiiksi, eikä esihenkilön tarvitse olla aina tietävä, mutta halu kehittyä tuo mielekkyyttä myös esihenkilön omaan työhön.

Esihenkilön rooliin sisältyy usein ristiriitaisia vaatimuksia: omalla esimerkillä ja olemuksella pitäisi luoda luottamusta ja turvallisuutta, vaikka moniin päätöksiin sisältyy myös epätietoisuutta ja epävarmuutta. Tasapaino tässä löytyy kokemuksen kautta.

Hyvää esihenkilötyötä voi toteuttaa monenlaisella persoonalla ja toimintatyylillä. Pohdi miten voit olla paras versio itsestäsi esihenkilönä. Keskustelu oman esihenkilön kanssa voi myös tukea pohdintaasi.

Näillä johtamisen käytännöillä voit edistää mielenterveyttä työssä: