Budjettiriihen aikana julkisuudessa keskusteltiin enimmäkseen ilmastotoimista ja työllisyydestä, jotka ovat toki erittäin olennaisia aiheita.
Puheet mielenterveyden vahvistamisesta jäivät vähemmälle.
Budjettiriihessä tehtiin valtioneuvoston tiedotteen mukaan joitakin päätöksiä mielenterveydestä – ja toisaalta moni asia jätettiin vielä avoimeksi.
Hallitus kohdentaa ensi vuonna työkyvyn tuen palveluihin sekä mielenterveyttä ja työkykyä vahvistaviin toimiin rahoitusta 9 miljoonaa euroa. Lisäksi oppilas- ja opiskelijahuollon palveluja vahvistetaan yhteensä 20 miljoonalla.
Päätökset ovat todella tarpeellisia ja tervetulleita.
Enemmän olisi kuitenkin voinut odottaa. Toteutumatta jäivät esimerkiksi pysyvä rahoitus mielenterveysstrategian toimeenpanolle ja Terapiatakuulle.
Terapiatakuun toteutuminen on edelleen epäselvää
Terapiatakuulle ei osoitettu budjettiriihessä rahoitusta, ja lainsäädäntö junnaa edelleen paikallaan.
Hallitus kuitenkin linjasi, että hoitotakuuta varten vuodelle 2023 tehdään 50 miljoonan euron kehysvaraus julkisen talouden suunnitelmassa jo olevan 45 miljoonan lisäksi.
Lisäys ei siis koske ensi vuoden budjettia, mutta sen mukaan hoitotakuuta toteutettaisiin 95 miljoonalla eurolla vuonna 2023.
Terapiatakuun hintalappu on noin 35 miljoonaa euroa vuodessa. Saadaanko Terapiatakuun tavoitteet toteutettua hoitotakuulle nyt varatulla rahalla?
Vuotaako hoitotakuun perälauta?
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puhui hoitotakuusta tiedotustilaisuudessaan kolme viikkoa sitten. Ministerin puheista oli ymmärrettävissä, että se sisältäisi myös Terapiatakuun tavoitteiden toteutumisen.
Valtioneuvoston tiedotteesta ei kuitenkaan selviä, miten raha hoitotakuun sisällä jakautuisi. Lisätietoa saadaan, kun talousarvioesitys käsitellään valtioneuvostossa 27. syyskuuta.
Hoitotakuun perälauta vuotaa ja pahasti, jos Terapiatakuu ei ole sen osana ja siihen ei osoiteta riittäviä resursseja.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson viittasi hallituksen tiedotustilaisuudessa ABBAn uuteen singleen I Have Faith in You.
Terapiatakuun tapauksessa lainaukseksi sopii paremmin ruotsalaisyhtyeen toinen tuore single:
Don’t Shut Me Down.
Kirjoittajat Sanni Lehtinen ja Kalle Erkkilä ovat Mielenterveyspoolin työntekijöitä.