• Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Mielenterveyspooli

Mielenterveyspooli vaikuttaa yhteiskunnassa henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi. Mielenterveys nousuun järjestöjen yhteistyöllä!

  • Terapiatakuu
  • INFO
  • AJANKOHTAISTA
  • Blogi
  • KANNANOTOT
  • VAIKUTTAMINEN
    • NEUVOTTELUKUNTA
  • YHTEYS

“Yhdessä tekemistä ja paikka johon kuulua” – Klubitalolla ystävät ovat yhtä tärkeitä kuin työnteko

24.9.2018

Tässä blogisarjassa esitellään Mielenterveyspoolin jäsenten toimintaa. Ensimmäisenä vuorossa on Suomen Klubitalot ry.

Peppi Laineen, Päivi Lepistön ja Susanna Valtasen teksti syntyi klubitaloideologian mukaisesti, yhdessä tehden. Kuva: Kirsi-Marjaana Räsänen.

Klubitalomaailmassa yhdenvertainen, yksilöllisiin vahvuuksiin keskittyvä tekeminen on kaiken ydin. Työtä tehdään rinta rinnan, eikä Klubitalolla ole potilaita tai asiakkaita, vaan yhteisö muodostuu henkilökunnasta ja kuntoutujajäsenistä. Jäsenyys on vapaaehtoista, aikarajoitteetonta ja maksutonta.

“Saan itse päättää kuinka paljon, miten ja kenen kanssa osallistun työpainotteiseen päivään”, Porin Klubitalo Sarastuksen ja Suomen Klubitalot ry:n hallituksen jäsen Susanna Valtanen sanoo.

Tavoitteellinen osallistuminen Klubitalojen toimintaan kuntouttaa ja kannustaa

“Löysin Klubitalolta paikan, johon kuulua, enkä ole tarvinnut sairaalahoitoa enää yli 10 vuoteen”, parhaillaan työharjoittelua tekevä Susanna kertoo. Kuva: Jonna Ojala.

Susanna Valtasella on omakohtaista kokemusta klubitaloyhteisöön kiinnittymisen merkityksestä. Kun vuonna 2007 uloskirjautuminen Harjavallan sairaalasta 7 kuukauden hoitojakson päätteeksi häämötti edessä, hän alkoi käydä Klubitalolla – aluksi osastolta käsin. Siitä on nyt 11 vuotta.

Klubitalolta saatu tuki on auttanut Susannaa pysymään psyykkisesti niin hyvin ”kasassa”, ettei tarvetta sairaalahoidolle ole enää ilmennyt. Susanna nostaa esiin sekä henkilökunnalta saamansa tuen että vertaistuen valtavan merkityksen.

Susannan esimerkki vahvistaa sen, mitä jokainen meistä tietää: on tärkeää, että kokee kuuluvansa johonkin! Yhdessä tekemiseen perustuvat niin Klubitalojen kaikki työtehtävät kuin moninaiset vapaa-ajan aktiviteetitkin. Yhdessä saamme enemmän aikaan ja siinä lomassa voi saada uusia ystäviäkin.

Klubitalolla jokaisen työpanos on tärkeä

Klubitalot tarjoavat erilaisia tuetun työn mahdollisuuksia jäsenille. Päivittäiset toiminnot kattavan työpainotteisen päivän lisäksi Klubitalot mahdollistavat jäsenilleen siirtymätyötä, tuettua työtä ja itsenäistä työtä.

Jäsenet ja henkilökunta räätälöivät yhdessä jäsenille heidän omista tarpeistaan ja kyvyistään lähteviä työelämä- ja opintopolkuja. Susanna tekee tällä hetkellä jonkin verran siivoustyötä ja on työharjoittelussa Porin kaupungin Kohtaamispaikka Positiimin Cafe Sarastuksessa, jota ylläpitävät Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet. Lisäksi Susanna osallistuu Klubitalo Sarastuksen työpainotteiseen päivään ja tekee myös keikkoja kokemusasiantuntijana.

Hän on saanut Klubitalolta tukea ammatillisesti ja koulutuksellisesti. Esimerkiksi Klubitalolta Työuralle -hankkeen aikana Susanna pääsi siirtymätyöhön Diakin Porin yksikköön, kävi IT-koulutuksen ja suoritti sihteerin ammattitutkinnon.

Susanna on hyvä esimerkki siitä, miten pitkäjänteinen työ oman kuntoutumisen hyväksi ja tavoitteellinen osallistuminen Klubitalon toimintaan on tukenut kohti ammatillisia tavoitteita.

Kansainvälistä yhteistyötä

Klubitalotyöskentely mahdollistaa erilaista toimintaa ja luottamustoimia myös talojen ulkopuolella. Esimerkiksi Mielenterveyspoolin ohjausryhmässä on Suomen Klubitaloilta tasapuolisesti niin jäsen- kuin henkilökunnankin edustaja.

Klubitalomalli on lisäksi aidosti kansainvälinen ja kansainvälinen yhteistyö on arkipäivää. Klubitalojen konferenssimatkoille lähtee aina sekä jäseniä että henkilökuntaa. Kaikille maksetaan matkat ja päivärahat samoin perustein. Esimerkiksi Susanna ja Päivi osallistuivat yhdessä mielenterveysalan konferenssiin Riiassa vuonna 2015.

Yksilötason lisäksi myös yhteiskunta kaipaisi mielestämme rautaisannoksen klubitaloajattelua: Yksilöllisemmät, ketterät palvelupolut ja tukimuodot takaisivat mielestämme sen, että suomalaisten mielen hyvinvointi olisi vuonna 2030 nykyistä parempi. Panostaisimme esimerkiksi aidosti matalan kynnyksen 24/7-vastaanottoihin, joita olisi kattavasti ympäri Suomea.

Klubitalot haluaa olla mukana vaikuttamassa siihen, että vuonna 2030 kenenkään ei tarvitse kokea syrjintää mielenterveysongelmien vuoksi. Haluamme vaikuttaa myös siihen, että klubitaloverkosto laajenee ja kaikilla olisi paikka johon kuulua ja jossa kokea aitoa kohtaamista ja yhdessä tekemisen voimaa.

Mitä Klubitalot ovat?

  • Mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostamia, yhdenvertaisia yhteisöjä
  • Klubitalot tarjoavat jäsenilleen tavoitteellista toimintaa arkeen, vertaistukea, yksilöllistä ohjausta ja erilaisia tuetun työn malleja.
  • Ensimmäinen Klubitalo perustettiin New Yorkiin vuonna 1948
  • Tänä päivänä Klubitaloja on yli 320 ympäri maailman, 23 niistä on Suomessa.

Kirjoittajat: Peppi Laine, Päivi Lepistö & Susanna Valtanen

Reader Interactions

Primary Sidebar

Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön keskeiset toimijat. Poolin tavoitteena on edistää kansalaisten mielenterveyttä ja kohentaa mielenterveyspalveluja tarvitsevien asiakkaiden ja heidän omaistensa asemaa, palvelujen laatua ja henkilöstön työolosuhteita sekä vaikuttaa yhteiskunnassa kansalaisten henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

AJANKOHTAISTA

Terapiatakuu nopeuttaa pääsyä mielenterveyshoitoon

Terapiatakuu nopeuttaa pääsyä mielenterveyshoitoon

Eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan viisi toimenpidettä tulevaan hallituskauteen

Eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan viisi toimenpidettä tulevaan hallituskauteen

Kannanotto: Vaikeimmassa tilanteessa olevat ihmiset kärsivät suurista asiakasmaksuista

Kannanotto: Vaikeimmassa tilanteessa olevat ihmiset kärsivät suurista asiakasmaksuista

Kokijat kertovat – Koulukiusaaminen ja mielenterveys

Kokijat kertovat – Koulukiusaaminen ja mielenterveys

Kannanotto: Yksinäisyyden ehkäisy on politiikkaa

Kannanotto: Yksinäisyyden ehkäisy on politiikkaa

SEURAA SOMESSA

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube

VAIKUTTAMINEN

VAIKUTTAMINEN

10 toimenpidettä hallituskauteen 2019 - … Lue lisää about VAIKUTTAMINEN

OTA YHTEYTTÄ

Projektipäällikkö
Alviina Alametsä
+358 408286553
alviina.alametsa[at]mielenterveysseura.fi

Viestintäsuunnittelija
Kalle Erkkilä
+358401929504
kalle.erkkila[at]mielenterveysseura.fi

  • Terapiatakuu
  • INFO
  • AJANKOHTAISTA
  • Blogi
  • KANNANOTOT
  • VAIKUTTAMINEN
  • YHTEYS